Vissersclub vrijgesproken voor fatale valpartij sportvisser in Zeebrugge

Georges Van Den Berghe. © GF
Redactie KW

De vzw Zeebrugse Sportvissers is in de Brugse rechtbank vrijgesproken voor het dodelijk ongeval van Georges Van Den Berghe in 2013. De 63-jarige sportvisser kwam toen om het leven na een noodlottige val van een ponton, dat beheerd wordt door de vzw. Volgens de nabestaanden was het ponton veel te onveilig, maar volgens de rechter is daar geen bewijs voor. In de zaak werden nog twee anderen vrijgesproken.

Op 27 november 2013 zakte Georges Van Den Berghe uit Lochristi samen met zijn goede vriend A.V. (72) af naar Zeebrugge om er deel te nemen aan een uitstap met de vissersboot Seagull. A.V. was al een paar keer meegevaren, maar voor Georges, een sportvisser met 30 jaar ervaring, was het de eerste keer.

Om zich van een goede plaats op de boot te verzekeren arriveerden de vrienden al om 6.45 uur aan de Werfkaai in de vissershaven. Ze stapten het smalle ponton op, maar Georges kwam ten val en sukkelde in het ijskoude zeewater. Zijn vriend sprong hem achterna en kreeg de 1,90 meter grote man pas na een twintigtal minuten op het droge met de hulp van een passant, die op het hulpgeroep was afgekomen. Georges werd nog afgevoerd naar het ziekenhuis, maar daar bezweek hij aan de gevolgen van onderkoeling.

Zaak dan toch niet geseponeerd

Omdat het parket het incident beschouwde als een jammerlijk ongeval werd de zaak geseponeerd. Maar de nabestaanden legden zich daar niet bij neer en dienden in september 2014 klacht in bij de onderzoeksrechter waarna de zaak alsnog voor de strafrechter kwam. Naast vzw Zeebrugse Sportvissers, de vissersclub die het ponton bezit en beheert, werden ook de vriend van Georges en de schipper van de Seagull – een man uit Zedelgem – voor de rechter gedaagd wegens onopzettelijke doodslag. “De vertrekplaats wat totaal onveilig”, stelde de advocaat van de weduwe van Georges.

“Het ponton was glibberig, onverlicht en in erbarmelijke staat. Pas na het ongeval werden waarschuwingsborden geplaatst.” Volgens de advocaat mocht de uitstap met de Seagull zelfs niet plaatsvinden. “De schipper had immers geen toelating van de club om betalende hengelaars vanaf het bewuste ponton mee te nemen.”

Ponton was reglementair

Volgens de vzw Zeebrugse Sportvissers was het ponton reglementair. “Maar voorzichtigheid was uiteraard geboden“, stelde advocaat Jan De Groote. “Als ervaren sportvisser had hij ongetwijfeld al veel dergelijke pontons gezien. Toch nam hij onnodige risico’s om zijn hengel zo snel mogelijk op de boot te plaatsen. Hij droeg geen antislipschoenen terwijl er wel een loodzware visbak rond zijn nek hing.”

Ook de rechter oordeelde donderdag dat de vzw geen schuld trof en sprak ze vrij. “Het ponton was geldig vergund en de de verbalisanten hebben niet vastgesteld dat het er gevaarlijk bijlag of slecht onderhouden was. Er bestaan ook geen foto’s van het ponton op het moment van de feiten. Dat het smal en glibberig was, is eigen aan een ponton. De vriend van het slachtoffer had daar nog voor gewaarschuwd.”

Ook de schipper werd vrijgesproken. Volgens de rechter is het niet aangetoond dat er op het moment van de feiten een verbod op commerciële activiteiten binnen de vzw. En ook A.V. verkreeg de vrijspraak. Volgens het reglement van de Seagull had hij de boot niet mogen betreden in afwezigheid van de schipper. Maar volgens de rechter blijkt uit niets dat hij kennis had van die regel. De nabestaanden van Georges Van Den Berghe hadden een schadevergoeding van 120.000 euro gevraagd. Maar door de drievoudige vrijspraak werd hun claim afgewezen.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier