Er werd een verdachte opgepakt, zegt de procureur des konings Christian Henry. Die heeft ondertussen bekend dat hij betrokken is, zonder verder in detail te treden.

Gadenne begaf zich zoals elke avond naar de begraafplaats, aan de overkant van zijn woonplaats, om er de poort te sluiten. Daar werd hij door een gewapende man opgewacht, aangevallen en om het leven gebracht, zegt de procureur van Bergen-Doornik maandagavond. "Rond 19.50 uur kreeg de brandweer van Moeskroen een anonieme oproep binnen dat iemand was gedood op de begraafplaats van Lowingen. De politie van Moeskroen ging daarop ter plaatse en vond het lijk. Er werd eveneens een verdachte opgepakt. Die heeft ondertussen gezegd dat hij betrokken was", zei Henry.

De verdachte werd opgepakt. Het is nu wachten op een advocaat vooraleer de onderzoeksrechter de verdachte kan ondervragen, gaf de procureur nog mee.

Het is al het derde overlijden van een politieke reus in de Henegouwse stad. Drie jaar geleden overleed Damien Yzerbyt (cdH) na een zware ziekte, een jaar later stapte Jean-Pierre Detremmerie (cdH) uit het leven. Gadenne was sinds 2006 burgemeester van het stadje in de Vlaams-Waalse grensstreek.

De gruwel in Moeskroen laat overigens ook de Vlaamse politici niet onberoerd. Vincent van Quickenborne, burgemeester van buurgemeente Kortrijk, laat weten dat 'Kortrijk in shock is. Alfred Gadenne was architect van ons goed nabuurschap. Hij bewees dat samenwerken over de taalgrens kan. Merci Alfred", plaatste de liberaal op Twitter.

(BELGA)