Vijftiger die bewakingsagent supermarkt duw gaf riskeert zeven maanden cel

Een 51-jarige man uit Koksijde riskeert in de rechtbank van Veurne 7 maanden cel en 600 euro boete omdat hij een bewakingsagent aan de Carrefour van Koksijde een duw gaf. Die viel achterover en raakte bewusteloos. De dader gaf de duw omdat hij weigerde een winkelkarretje te nemen, wat in coronatijden verplicht is.

Het slachtoffer moest met de mugheli worden afgevoerd naar het ziekenhuis. © JH

De feiten dateren van 7 juli dit jaar. Zoals aan vrijwel elk warenhuis stond ook aan de Carrefour in de Robert Vandammestraat een bewakingsagent om te zien dat de coronamaatregelen nageleefd werden. Zo was het onder meer verplicht om met een winkelkar de zaak te betreden omdat zo de regels rond social distancing beter nageleefd kunnen worden.

De 51-jarige man weigerde dat echter te doen. De 59-jarige bewakingsagent uit Blankenberge sprak hem hierover aan en er ontstond een discussie. Plots kreeg de man met beide handen een duw tegen zijn borstkas van de dader. Hij viel fors achterover en landde pal op zijn achterhoofd. Daarop verloor hij het bewustzijn. Een getuige en de slager van Carrefour kwamen tussenbeide en geboden de dader om zijn gegevens achter te laten. Hij vertrok echter meteen.

Hersenschudding

De gevolgen voor de bewakingsagent leken eerst zwaar. De man was bewusteloos en moest met de mugheli worden overgebracht naar het ziekenhuis in Veurne. Er werd gevreesd voor een hersentrauma, maar uiteindelijk knapte hij snel op. Hij bleek ‘slechts’ een zware hersenschudding te hebben en mocht diezelfde dag nog naar huis.

Volgens de artsen in het ziekenhuis was het niet nodig dat hij thuisbleef van zijn werk. Omdat hij last bleef hebben, trok de bewakingsagent nog naar zijn eigen huisarts en die schreef hem een week rust voor. De man stelde zich in de rechtbank uiteindelijk zelfs geen burgerlijke partij.

De 51-jarige dader uit Koksijde kon door de politie aan de hand van bewakingsbeelden snel geïdentificeerd worden. Na de feiten werd hij op zijn bromfiets gefilmd op de parking. De man is een ex-militair die bij de politie al voor enkele feiten bekend is.

Geen winkelkar want slecht te been

Volgens zijn advocaat Ives Feys had de man een duidelijke reden om geen winkelkar te nemen. “Hij is zelf minder mobiel want een groot deel van zijn voorvoet werd geamputeerd”, sprak hij. “Daardoor nam hij geen winkelkar omdat het voor hem zo nog moeilijker is te bewegen. Hij wou dat uitleggen aan die bewakingsagent maar er ontstond een discussie.”

“Hij gaf daarop inderdaad een lichte duw, maar hij had nooit gedacht dat dit de gevolgen zouden zijn. Hij is nadien zelfs minutenlang bij het slachtoffer gebleven en excuseerde zich. Pas daarna vertrok hij. We vragen een werkstraf.”

De procureur wil echter een bestraffing van 7 maanden cel en 600 euro boete. Nog opvallend: de dader kon zich niet zelf komen verantwoorden omdat hij in contact kwam met een coronabesmet persoon en nu thuis zit in quarantaine. Vonnis op 9 oktober. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.