Vijftien populieren afgestorven in Reninge nadat vandaal ze doorboort en inspuit met pesticide

De bomen zijn niet meer te redden. © JH
Redactie KW

Inwoners van Reninge staan voor een raadsel. Een onbekende vandaal doodde 15 grote populieren langs de landelijke Brabanthoek door er gaten in te boren en er gif in te spuiten. Inwoners en de burgemeester zijn kwaad. “De bomen zijn vakkundig geëlimineerd”, zegt burgemeester Lode Morlion. “Ik ben kwaad.”

Wie langs de landelijke Brabanthoek in Reninge, populair bij fietsers en wandelaars, passeert kan er niet naast kijken. Vijftien grote populieren aan de kant van de weg zijn een voor een afgestorven. Opmerkelijk: de bomen aan het begin van de straat bleven onaangeroerd.

Vlak voor de zomervakantie werd vastgesteld dat er iets verkeerd was met de bomen. Uit onderzoek bleek dat ze allemaal gaatjes vertoonden van boringen. Er werd gehoopt dat de bomen dat zouden overleven maar de voorbije weken zijn ze allen afgestorven. Het is duidelijk dat er gif in de bomen werd gespoten. Het gaat om pesticiden.

Bomen vermoord

“Ik ben hier echt kwaad om en betreur dit ten zeerste”, zegt burgemeester Lode Morlion (Dynamisch). “De bomen werden vakkundig geëlimineerd. Het is zoals het bord dat door bewoners aan de bomen werd gehangen zegt: wie heeft de bomen vermoord? Die bomen staan er zeker al 15 jaar en nooit kwam er een klacht over. Wie zou daar dan ook iets op tegen hebben?”

“We werken hard aan het groene karakter van onze gemeente. Het is ons voornemen om voor elke inwoner die we tellen één boom extra neer te planten. We wachten nu het onderzoek af maar zullen de bomen dan moeten rooien. Ze staan op het openbaar domein van onze gemeente. Maar ik sta er garant voor dat hier nieuwe bomen zullen geplant worden. We geven niet toe aan deze vandalenstreken.”

Bestuurlijk herstel opleggen

De politiezone Spoorkin voert onderzoek naar het vandalisme. Dat onderzoek loopt nog. Ook het Agentschap Natuur en Bos werd op de hoogte gebracht. “Wij wachten het onderzoek af en vermoeden dat het parket ons een kantschrift zal toesturen”, zegt woordvoerder Jeroen Denaeghel.

“Als de dader ondubbelzinnig geïdentificeerd wordt kunnen wij een bestuurlijk herstel opleggen en gevraagd worden om meer bomen aan te planten dan er oorspronkelijk stonden. Wij betreuren deze feiten ten zeerste. Het illegaal vernietigen van bomen en kleine landschapselementen is helaas schering en inslag. Maar meestal worden de bomen dan fysisch verwijderd. Een modus operandi waarbij men gaten boort in de stamvoet en vol giet met pesticiden is eerder zeldzaam. Deze manier is moeilijk traceerbaar en valt alleen na een tijd op. Het is echter de meest heimelijke methode om kleine landschapselementen te doen verdwijnen”, besluit Denaeghel.

(JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier