Vijf jaar gevorderd voor ouders die dochter meesleuren in zelfmoordpoging

Jean Pierre Terryn

Andy D.B. (38) uit Roeselare heeft zich voor de rechtbank in Kortrijk moeten verantwoorden voor brandstichting en dubbele moordpoging op zijn ex en hun minderjarige dochter. Cindy M. (38) uit Anzegem voor moordpoging op hun dochter. Het openbaar ministerie vordert voor beiden vijf jaar cel. De verdediging voorziet wel een straf maar met uitstel.

Het gezinsdrama speelde zich af in de nacht van dinsdag 8 op woensdag 9 april 2014. Het echtpaar en hun toen 11-jarige dochtertje woonden nog samen in de rijwoning in de Vierwegstraat in Roeselare. Andy D.B., zaakvoerder van het bedrijfje in volautomatische afsluitingen, en Cindy M. waren al meegezogen in de negatieve spiraal van een zware depressie.

Doodsverlangen

De vrouw kampte met rugproblemen, was dag in dag uit bedlegerig en aangewezen op de morfinepomp. Het bedrijf ADB ging aan schulden ten onder. Bovendien woog de wrok die de ouders van Andy D.B. jegens hun zoon en schoondochter koesterden zwaar op het echtpaar. De situatie van Cindy werd uitzichtloos. Tussen kerst en nieuwjaar overwoog ze zelfs euthanasie.

Uit onverdeelde liefde voor hun dochtertje wilde het echtpaar haar niet alleen achterlaten

In het verlengde daarvan zocht het echtpaar een alternatief. Andy D.B. en Cindy M. besloten uit het leven te stappen en hun dochtertje mee de dood in te nemen. Ook Andy zat met een doodsverlangen. In een beschermende reflex en vooral uit onverdeelde liefde voor hun dochtertje wilden ze het meisje niet alleen achter laten.

Beredeneerd

“Het gezin was verzeild in een logica, die niet meer de onze is” schetste de verdediging. “Een zeer zwak motief, want er zijn talloze voorbeelden van gezinnen in die situatie”, meende de openbaar aanklager. “Een psychiater heeft geoordeeld dat geen van beide in staat van krankzinnigheid verkeerde. Ze hebben hun daad maandenlang voorbereid, pillen opgespaard… Hun handelingen zijn beredeneerd tot het einde.”

Die noodlottige avond slikten Andy en Cindy een overdosis pillen. De man combineerde dat met overmatig alcoholgebruik. Daarna stichtte hij brand in hun woning in de hoop dat de rook verstikkend zou werken en hun dood zou versnellen. De vrouw sneed haar polsen over. Ook het dochtertje kreeg pillen toegediend, maar braakte ze uit. Vier Temesta’s deden haar kortstondig slapen.

Alle miserie opkroppen

‘s Nachts schoot het meisje door de rookprikkels wakker. Ze kon bij de buren alarm slaan. Het betekende niet alleen haar redding, maar ook die van haar ouders.

Het openbaar ministerie vordert voor beide ouders een effectieve celstraf van vijf jaar. “We geven nog een kans. Een kans die jullie jullie dochter niet hebben willen geven.” De verdediging zei dat de ouders toegeven dat ze hebben gefaald. “Uit schaamte durfden ze geen hulp zoeken. Ze kropten hun miserie op. Dat was hun grote fout.”

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier