Vijf jaar cel gevorderd voor poging doodslag tijdens snijden van fruit

Redactie KW

Een 38-jarige Oostendenaar heeft zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor poging tot doodslag op een vriend. Nizar M. plantte een mes in de hals van het slachtoffer, maar beweert dat die hem aanviel terwijl hij rustig wat fruit stond te snijden. Het openbaar ministerie vorderde vijf jaar cel, deels met uitstel.

Op 5 januari 2018 hadden Nizar M. en Y.M. samen enkele glazen wijn gedronken. Na ook nog een kort cafébezoek keerden ze terug naar de woning van de beklaagde. Daar begon M. volgens zijn kameraad plots heel zenuwachtig en negatief te reageren op alles. “Ik zal je vermoorden”, zou hij tijdens dat conflict zelfs geroepen hebben. Uiteindelijk werd Y.M. met een fileermes in de hals gestoken. Het slachtoffer was enkele dagen werkonbekwaam, maar verkeerde niet in levensgevaar.

Het verhaal van de beklaagde klinkt enigszins anders. Nizar M. voelde zich naar eigen zeggen niet lekker en zou op café al na enkele slokken bier overgegeven hebben. Toch kwam zijn kameraad die avond opnieuw langs omdat hij zijn e-sigaret daar vergeten had. Bovendien bleef hij aandringen om nog uit te gaan in Oostende. “Mijn cliënt was een kaki, een banaan en een aantal druiven aan het snijden. Toen Y. hem langs achter vastpakte, heeft hij zich gewoon omgedraaid met het mes in de hand”, aldus meester Mieke Byttebier. Daarna deelde de beklaagde wel nog een kopstoot uit.

Van een gerichte steek is volgens de verdediging dus absoluut geen sprake. Meester Byttebier pleitte dat haar cliënt handelde uit wettige zelfverdediging en zonder de intentie om het slachtoffer te doden. “Hij zat ook amper een maand in voorhechtenis, vormt geen gevaar voor de maatschappij en is perfect geïntegreerd.” De verdediging stuurde aan op een werkstraf.

De rechtbank doet uitspraak op 21 oktober.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier