Migranten zien de haven van Zeebrugge vaak als de poort naar het Verenigd Koninkrijk. Om dat probleem te counteren, is het binnendringen van een havenfaciliteit sinds midden juni 2016 een strafbaar feit. Voordien konden indringers enkel vervolgd worden voor illegaal verblijf in België.

Op 10 juli liep een Irakees tegen de lamp toen hij zich op de terreinen van P&O Ferries verborg in een trailer. Ahmed S. werd voor die feiten zelfs aangehouden door de onderzoeksrechter. De man zou volgens de verdediging al sinds 2006 in België verblijven. "Hij beseft dat hij fout was en zal niet meer proberen om in het Verenigd Koninkrijk te geraken", aldus meester Silke Brutin, die een straf met uitstel vroeg.

Ook een Soedanees, een Algerijn en twee mannen uit Eritrea moesten zich voor identieke feiten verantwoorden. Ze werden in mei, juni of juli betrapt. Het openbaar ministerie vorderde voor alle havenindringers zes maanden effectieve celstraf en 800 euro boete. In die zaken doet de rechter op 11 september of 2 oktober vonnis. Een ander dossier met twee Eritrese beklaagden werd uitgesteld naar 11 september, omdat er woensdagochtend geen tolk Tigrinya beschikbaar was.

Ten slotte tekende een Marokkaanse transmigrant verzet aan tegen zijn verstekveroordeling tot zes maanden effectieve gevangenisstraf. Op 29 maart 2017 werd Issa B. samen met twee kompanen aangetroffen in een oude kazerne van het militair domein Knapen. Volgens zijn advocaat was het die nacht amper zeven graden en zocht zijn cliënt gewoon een slaapplaats. De rechter doet op 11 september uitspraak over een eventuele mildere straf.

(BELGA)

Migranten zien de haven van Zeebrugge vaak als de poort naar het Verenigd Koninkrijk. Om dat probleem te counteren, is het binnendringen van een havenfaciliteit sinds midden juni 2016 een strafbaar feit. Voordien konden indringers enkel vervolgd worden voor illegaal verblijf in België.Op 10 juli liep een Irakees tegen de lamp toen hij zich op de terreinen van P&O Ferries verborg in een trailer. Ahmed S. werd voor die feiten zelfs aangehouden door de onderzoeksrechter. De man zou volgens de verdediging al sinds 2006 in België verblijven. "Hij beseft dat hij fout was en zal niet meer proberen om in het Verenigd Koninkrijk te geraken", aldus meester Silke Brutin, die een straf met uitstel vroeg.Ook een Soedanees, een Algerijn en twee mannen uit Eritrea moesten zich voor identieke feiten verantwoorden. Ze werden in mei, juni of juli betrapt. Het openbaar ministerie vorderde voor alle havenindringers zes maanden effectieve celstraf en 800 euro boete. In die zaken doet de rechter op 11 september of 2 oktober vonnis. Een ander dossier met twee Eritrese beklaagden werd uitgesteld naar 11 september, omdat er woensdagochtend geen tolk Tigrinya beschikbaar was.Ten slotte tekende een Marokkaanse transmigrant verzet aan tegen zijn verstekveroordeling tot zes maanden effectieve gevangenisstraf. Op 29 maart 2017 werd Issa B. samen met twee kompanen aangetroffen in een oude kazerne van het militair domein Knapen. Volgens zijn advocaat was het die nacht amper zeven graden en zocht zijn cliënt gewoon een slaapplaats. De rechter doet op 11 september uitspraak over een eventuele mildere straf.(BELGA)