Vietnamese vrouw uit Harelbeke smokkelde ivoor uit Afrika naar haar thuisland

Redactie KW

Een 50-jarige vrouw van Vietnamese afkomst is door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vijf maanden en een voorwaardelijke boete van 3.000 euro voor smokkel van ivoor naar haar thuisland.

In 2012 konden op de luchthaven in Zaventem dertien grote slagtanden van Afrikaanse olifanten in beslag genomen worden. Het ivoor zat verstopt in antieke staande klokken. De rechter verklaarde de ivoor verbeurd. De slagtanden, goed voor zestig kilogram ivoor, zaten verpakt in aluminiumfolie. Volgens het openbaar ministerie om de controles te omzeilen. Huiszoekingen in de woning van de afzendster uit Harelbeke leverde nog eens 90 kilogram ivoor, slagtanden en beeldjes op. Meteen goed voor de grootste ivoorvondst van het jaar, met een straatwaarde van zo’n 200.000 euro.

Het gerecht vermoedde een lid van een internationale smokkelbende in ivoor te pakken te hebben, maar dat bleek niet zo. De vrouw bleef wel twee maanden in voorhechtenis. Voor de rechter gaf de vrouw toe dat ze niet de nodige vergunningen had om het ivoor te mogen uitvoeren. Maar van een georganiseerde smokkel was volgens haar geen sprake. Voor haar was de ivoor antiek die ze naar haar broer in Vietnam opstuurde om daar te verkopen. Antiek verkoopt in Vietnam immers als zoete broodjes.

(LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.