Vier verdachten vragen vrijspraak na massale vechtpartij op Batjes

© Getty
Redactie KW

De vier beklaagden die verdacht worden van een massale vechtpartij op de Batjes 2018 in Roeselare hebben op de rechtbank in Kortrijk één voor één de vrijspraak gevraagd. De oudste van de vier was naar eigen zeggen zelfs niet aanwezig. Chiroleider Wannes Steyaert (28) uit Roeselare raakte zwaargewond en stelde zich met vier andere vrienden burgerlijke partij.

Het was nog gezellig toeven, op zaterdagavond 23 juni 2018 rond 22.30 UUR op het terrasje van ‘t Kaashoeveke langs de Ardooisesteenweg. Een vriendengroepje van Chiro ‘t Trefferke was er aanwezig en de eerste zonovergoten Batjesdag naderde het einde toen een BMW met een vijftal jongeren plots langs de nadars de verkeersvrije zone wou inrijden. Een vrouw wees er de jongeren op dat de straat nog was afgesloten en dat ook zij zich aan de regels moesten houden. Daarop ontstond een discussie maar uiteindelijk reden Mathieu D. (21) uit Roeselare, zijn broer Mathias (23), Lusaldo B. (21) en twee andere inzittenden toch door. Volgens hen gooide er iemand vanop het terras nog een stuk pizza of een bierflesje tegen de auto. Daarom keerden ze enkele minuten later naar het terras terug. “Met de gesp van hun riemen rond de vuisten om als boksbeugels te gebruiken. Een raid in ware commandostijl“, zo omschreef de advocaat van de slachtoffers. “Een georganiseerde aanval, geen banale vechtpartij.”

“Ze kwamen uit twee richtingen op het terras af en begonnen in het wilde weg klanten op het terras klappen te geven”, getuigde de uitbaatster van ‘t Kaashoeveke Fabienne Cornillie daags nadien.

Schedelbreuk en hersenbloeding

Volgens het openbaar ministerie was ook Amarildo B. (29), de broer van Lusaldo, opgetrommeld en was hij verantwoordelijk voor de schedelbreuk en hersenbloeding die ex-Chiroleider Wannes Steyaert bij de vechtpartij opliep. Hij kreeg een slag op het hoofd, viel achterover en bleef meteen bewusteloos liggen. Een mugteam moest zich over hem ontfermen. De openbare aanklager vorderde voor Amarildo D. een celstraf van 30 maanden, voor de drie anderen elk twee jaar cel.

De broers D. vroegen de vrijspraak omdat zij naar eigen zeggen geen slagen uitdeelden. “Het was fout van ons om terug te keren. Maar we wilden gewoon begrijpen waarom er iets naar de auto van mijn broer was gegooid”, aldus Mathias D. “Het was niet onze bedoeling om er te vechten. We werden zelf aangevallen met bierflesjes. Eén van die terrasgangers trok zelfs zijn marcelleke uit en stond er in ontbloot bovenlijf.”

Lusaldo B. bekende wel slagen te hebben uitgedeeld maar vroeg toch de vrijspraak. “Omdat hij zich alleen maar heeft verdedigd”, aldus zijn advocaat Jan Leysen. “Zijn groepje was nuchter, de anderen niet. Zij waren met 4, de anderen met wel 20. En de andere groep deelde eerst klappen uit.”

Selfie op Snapchat

Ook Amarildo B. vroeg de vrijspraak. “Ik was er niet eens aanwezig die avond”, klonk het. “Ik was op een feestje in Carré.” Na de vechtpartij poseerden de broers D. en Lusaldo B. nog op een selfie op Snapchat. Onder de foto het opschrift ‘Net gevochten’. “Dom maar geen bewijs om hen te veroordelen“, vonden hun advocaten.

Wannes Steyaert zakte samen met zijn moeder Ragnhild Vanden Nest (57) naar de rechtbank in Kortrijk af. Hij lag enkele dagen op de afdeling intensieve zorgen met een dubbele hersenvliesbloeding, een schedelbreuk en een zware hersenschudding. “Maar nu gaat het goed met me”, vertelde hij na de zitting. “Ik heb soms wel nog wat last van een druk in mijn hoofd maar kan er mee leven. Het is vooral spijtig dat het is gebeurd. Het was een gezellige avond. En ook spijtig dat de beklaagden de rollen nu proberen om te draaien. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat de rechter haar werk zal doen.”

Vonnis op 15 juni.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier