Vier tieners slaan dertiger in coma in Brugge: “Puur zinloos geweld”

Het voorval vond plaats in de Breidelstraat, het straatje tussen de Markt en de Burg. Ze lieten het slachtoffer uiteindelijk op het terras van een horecazaak achter. © Google Maps
Redactie KW

Vier minderjarigen hebben zaterdagnacht een dertiger in coma geslagen in Brugge. Ze konden even later opgepakt worden en zijn in een instelling geplaatst. Het zou gaan om jongeren tussen 14 en 17 jaar oud. Het slachtoffer was enkele dagen in levensgevaar. “Puur zinloos geweld”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V).

Zaterdagnacht, omstreeks 6.30 uur ’s morgens. Een groepje tieners hing rond in het centrum van Brugge. De vier waren allemaal onder invloed van drank en drugs en probeerden verschillende fietsers tegen te houden. Een prille dertiger passeerde en stopte om met het viertal in gesprek te gaan. Maar veel praten wilden die niet. Want ze vielen hun slachtoffer zowat meteen aan. De man kreeg meer dan rake klappen. Dat alles gebeurde in de Breidelstraat, het straatje tussen de Markt en de Burg. Ze lieten het slachtoffer uiteindelijk op het terras van een horecazaak achter.

Het Brugse parket is karig met commentaar, maar bevestigt het verhaal. Volgens onze informatie lieten de vier jonge daders hun slachtoffer na de feiten achter. Voor dood, want de dertiger verkeerde in levensgevaar. Hij werd dan ook in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht. Daar wordt hij momenteel nog steeds in coma gehouden.

Daders geïdentificeerd en gearresteerd

De vier tieners – allemaal minderjarigen, afkomstig uit het Brugse – konden kort na de feiten opgepakt worden. Aan de hand van camerabeelden konden ze geïdentificeerd en uiteindelijk ook gearresteerd worden. Zij werden verhoord en konden niet meteen een verklaring voor hun gewelddaden voorleggen. “Puur zinloos geweld”, zegt de Brugse burgemeester Dirk De fauw (CD&V) geschokt. “Dit kunnen we in onze stad absoluut niet tolereren. Ik ben blij dat de politie hen zo snel kon vatten.”

De daders werden afgelopen verlengd weekend allemaal voor de jeugdrechter geleid. Die besliste om de vier in een instelling te plaatsen. “De verdachten werden inderdaad geplaatst”, zegt Patty T’Jonck, procureur bij het West-Vlaamse parket. “Over het precieze motief of de directe aanleiding is momenteel niet veel duidelijk. Was er een aanleiding of niet? Dat maakt momenteel nog allemaal deel uit van het onderzoek.”

Dat onderzoek gaat dan ook nog verder. Momenteel worden de vier minderjarigen verdacht van “poging tot doodslag”. Het is niet duidelijk of ze ook iets van hun slachtoffer gestolen hebben. Feit is wel dat de toestand van de dertiger aanvankelijk zeer kritiek was. Hij zou ondertussen stabiel zijn, maar moet wel nog heel wat testen ondergaan. Het blijft dan ook bang afwachten hoe zijn toestand verder zal evolueren. Het gaat om een jonge fotograaf, maar zijn familie wenst momenteel niet op het voorval te reageren. (TL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.