Vier jaar effectief in dossier rond smokkel van 194 kilogram hasj in Gistel

Redactie KW

De Brugse correctionele rechtbank heeft een 47-jarige Brusselaar ook na verzet veroordeeld tot vier jaar effectieve celstraf voor zijn betrokkenheid bij een internationale drugsbende. In maart 2013 werd een transport van 194 kilogram hasj onderschept. Mohammed H. vroeg tevergeefs de vrijspraak.

Op 16 maart 2013 werd 194 kilogram hasj ontdekt op een vrachtwagen in de garage van Gerrit T. in Gistel. Een undercoveroperatie had aan het licht gebracht dat een internationale bende achter de drugstrafiek zat. De drugs werden vanuit Marokko met sportvliegtuigjes Spanje binnengebracht. Het was de bedoeling om de drugs uiteindelijk Groot-Brittannië binnen te smokkelen.

De Brugse correctionele rechtbank veroordeelde het kopstuk van de bende in mei 2015 tot elf jaar gevangenisstraf. Een jaar later werd de straf van Gerrit T. in beroep teruggebracht tot tien jaar cel. Tien andere beklaagden kregen gevangenisstraffen van vier tot zes jaar opgelegd.

Jarenlang buiten schot

Mohammed H. werd bij verstek tot vier jaar effectieve celstraf veroordeeld, maar bleef jarenlang buiten schot. Toen de man van Marokkaanse origine zich onlangs wilde laten inschrijven in Jette, ontdekte de wijkagent zijn openstaande veroordeling. Eind juli tekende H. vanuit de gevangenis verzet aan tegen zijn veroordeling.

Volgens het openbaar ministerie tonen getapte telefoongesprekken aan dat de beklaagde wel degelijk lid was van de criminele organisatie. De verdediging wierp echter op dat Mohammed H. in de autohandel werkte. “Zijn contacten met Gerrit T. hadden te maken met auto’s en auto-onderdelen, van drugstransporten wist hij niets af”, aldus meester Silke Brutin, die de vrijspraak vroeg.

De advocate benadrukte ook nog dat geen enkele trafiek concreet aan haar cliënt gelinkt kon worden.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.