Vier jaar celstraf voor 23-jarige vrouw die haar zoontje vergiftigde

Redactie KW

De Brugse correctionele rechtbank heeft een 23-jarige vrouw uit Knokke-Heist veroordeeld tot vier jaar effectieve gevangenisstraf voor het toedienen van een antipsychoticum aan haar zoontje. E.D. zat enkele maanden in de cel op verdenking van poging tot gifmoord, maar van een oogmerk tot doden bleek uiteindelijk geen sprake.

Het kind van bijna zeven maanden werd op maandag 12 maart 2018 plots ziek en werd door zijn moeder naar het ziekenhuis van Knokke gebracht. Van daaruit werd de baby de volgende nacht overgebracht naar het Universitair Ziekenhuis in Gent. Op 20 maart bracht de spoedarts van het UZ het parket op de hoogte van een verontrustende situatie. Het slachtoffer vertoonde immers duidelijke sporen van het antipsychoticum Haldol en Timolol, een geneesmiddel dat vaak in oogdruppels gebruikt wordt.

Na die melding door de spoedarts werden de ouders van het slachtoffer opgepakt. E.D. zat ongeveer vijf maanden in voorhechtenis op verdenking van poging tot gifmoord, pas in september 2018 bekende ze de medicijnen toegediend te hebben. Volgens de gerechtspsychiater lijdt de vrouw aan het syndroom van Münchhausen by proxy. Dat zou betekenen dat ze het kind ziek maakte om zelf meer aandacht te krijgen.

“Wilde bewijzen dat ze goede moeder is”

De verdediging pleitte op 25 mei dat D. de medicatie te goeder trouw toediende. “Ze wilde net bewijzen dat ze een goede moeder is”, aldus meester Joris Van Maele. De beklaagde hoopt op een straf gekoppeld aan voorwaarden, maar kan zich niet vinden in een contactverbod met haar zoontje.

“Ik wou helpen, ik vond het moeilijk om onder druk gezet te worden door S. (haar ex-vriend red.)”, zei de beklaagde in haar laatste woord. De vader van het kindje zou volgens D. onder andere gedreigd hebben om kosten voor een eventuele bril niet te delen. De voorzitter vroeg zich vooral af waarom de vrouw – als het kind ziek was – geen Dafalgan voor kinderen had gegeven. “Ik weet het niet. Ik kan daar geen antwoord op geven. Ik zou de klok willen terugdraaien“, klonk het tijdens het proces.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier