Vier jaar cel voor kopstuk van Roemeense inbrekersbende

De Brugse correctionele rechtbank heeft het kopstuk van een Roemeense inbrekersbende veroordeeld tot vier jaar effectieve gevangenisstraf. Gheorghe-Valentin I. (34) en zijn negen kompanen hadden het vooral gemunt op horecazaken.

Op 30 september 2017 werd de voordeur van een café in Knokke geforceerd. De inbreker kraakte de bingoautomaat en ging aan de haal met een kluis. Even verderop werd de buit enkele minuten later opgepikt door een Ford Galaxy. Dat voertuig stond op naam van Gruia I. (43), een Roemeen uit Blankenberge. Dankzij de camera’s met nummerplaatherkenning bleek dat de daders het voertuig ook vooraf tijdens hun verkenning gebruikt hadden.

Tijdens die verkenning belde de verdachte met Gheorghe-Valentin I., die in totaal voor achttien feiten in aanmerking komt. De bende wordt onder andere vervolgd voor inbraken in Aalst, Knokke, Blankenberge en Leuven. Het kopstuk werd op 14 januari op heterdaad betrapt in Leuven. In verschillende Europese landen liep hij alles samen al tien veroordelingen op. Het OM vorderde voor hem vijf jaar effectieve gevangenisstraf.

De verdediging benadrukte dat van een gestructureerde bende geen sprake was. “Dit was bric-à-brac, ze braken op amateuristische wijze binnen. Mijn cliënt is absoluut niet de grote crimineel”, aldus meester Karel Claes. Net als de advocaten van de andere beklaagden vroeg de raadsman van het kopstuk om een straf met uitstel. “Als ik de chef was, zou ik toch niet altijd zelf binnengaan? “, zei Gheorghe-Valentin I. op het einde van de zitting.

De rechtbank veroordeelde I. uiteindelijk tot vier jaar effectieve celstraf. Vijf andere beklaagden kregen gevangenisstraffen van 18 tot 30 maanden, telkens voor de helft met uitstel. Voor de vier Roemenen die verstek lieten gaan, werden effectieve straffen tussen de twaalf maanden en twee jaar uitgesproken.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.