Vier jaar cel voor hardleerse handtasdief

Een 44-jarige Roemeen is ook in beroep veroordeeld tot vier jaar effectieve celstraf voor een hele reeks handtasdiefstallen in supermarkten in gans België.


Razvan-Florentin P. ging tussen november 2015 en 30 maart 2016 met liefst 36 handtassen aan de haal van klanten bij supermarktketen Colruyt. Hij pleegde ook vijf pogingen tot diefstal en haalde tien keer geld af met gestolen bankkaarten.

Het gerecht kreeg hem in het vizier toen hij op 29 februari 2016 toesloeg in Brugge en Zedelgem. Via camerabeelden kon de man aan feiten gelinkt worden in onder meer Mol, Lommel, Waterloo, Oudenaarde en Sint-Niklaas. Ook in Wallonië pleegde hij talrijke misdrijven.

Op 30 maart 2016 kon P. op heterdaad betrapt worden bij feiten in de Colruyt van Sint-Gillis-Waas en sindsdien zit hij in de cel. Hij kreeg vier jaar cel, maar in beroep vorderde procureur-generaal De Smet vijf jaar via zijn ‘telraamvordering’ boven. “36 diefstallen, tien feiten van informaticabedrog en 5 diefstalpogingen, dat is samen 51 feiten. Per feit één maand cel is toch niet teveel? En tel daarbij negen maanden voor bendevorming en je komt aan vijf jaar. Het kan toch niet zijn dat hoe meer feiten men pleegt in ons land, je er lichter wordt voor gestraft? Hier zitten we nu eens niet in de Colruyt met twee plus een gratis?”

Hij aanziet P. als een doorwinterde beroepscrimineel die systematisch en georganiseerd te werk ging in gans Vlaanderen met bovendien al eerdere veroordelingen voor diefstallen in Italië, Duitsland, Roemenië en Frankrijk. Tijdens de zitting legde hij zelfs nog een vals stuk voor dat moest bewijzen dat hij werk had. Het hof ging echter niet in op de vraag van de procureur-generaal om de straf te verzwaren. “De straf van de eerste rechter is passend”, luidde het. Zijn vrouw, die ondanks haar handicap toch kon helpen bij enkele van de diefstallen, kreeg 18 maand cel. Zij is intussen wel al terug in Roemenië en liet verstek.

(OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.