Vier jaar cel voor gangsterduo dat geklist werd na wilde achtervolging in Ruddervoorde

© iStock
Redactie KW

Twee Franse gangsters hebben in de Brugse strafrechtbank elk vier jaar effectieve celstraf gekregen voor een reeks autodiefstallen. Het duo viseerde dure luxewagens en werd geklist na een wilde achtervolging.

In de nacht van 5 op 6 november vorig jaar inspecteerde de politie een verdachte Renault Clio met Franse nummerplaat in een woonwijk in Ruddervoorde. De wagen stond met gedoofde lichten aan de kant van de weg en volgens buurtbewoners waren er twee mannen uitgestapt om op de oprit van een woning een geparkeerde Mercedes CLA te bekijken. Toen de patrouille naderde ging de Clio er vandoor.

Na een korte, maar wilde achtervolging kon de vluchtauto met behulp van een spijkermat tot stilstand worden gebracht. Naast heel wat inbrekersmateriaal trof de politie in de wagen ook een pepperspray en stroomstootwapen aan. Volgens het parket hadden de inzittenden Mehdi M. (36) en Mehdi (30) de wagen in Frankrijk gestolen en waren ze ermee naar België afgezakt om exclusieve wagens te stelen. En dat was lang niet de eerste keer, zo bleek.

“Op 22 mei gingen ze in Koksijde met een Audi RS5 aan de haal”, verduidelijkte de procureur tijdens het proces. “Twee dagen later stalen ze een Mercedes A180 in Anzegem. In dezelfde periode probeerden ze ook een Maserati in Lochristi en een Porsche Cayenne en een Tesla in Koksijde te stelen.” De procureur vorderde vier jaar cel voor de twee.

Hoewel ze allebei al veroordelingen opliepen voor diefstal, ontkende ze de feiten met klem. “We kwamen naar België om plezierritjes te maken en sigaretten te kopen”, beweerden ze. Volgens advocaat Kris Vincke bevatte het dossier geen harde bewijzen. “Het is niet omdat je naar een wagen kijkt dat je die ook wil stelen”, stelde hij. “Mijn cliënt sloeg in Ruddervoorde enkel en alleen op de vlucht omdat hij geen rijbewijs heeft.” Toch achtte de rechter de feiten bewezen en gaf hij de twee elk vier jaar effectieve celstraf.

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier