Vier jaar cel voor brandstichting en stalking van ex-vriendin

Redactie KW

Een 52-jarige man is door de Brugse strafrechter tot vier jaar effectieve celstraf veroordeeld omdat hij lange tijd zijn ex-vriendin stalkte en uiteindelijk zelfs haar woning in brand stak. Een vriend van Filip S. werd voor zijn aandeel in de zaak vrijgesproken. Het openbaar ministerie had voor de beklaagden respectievelijk vijf jaar en 37 maanden cel gevorderd.

In het voorjaar van 2015 knoopte N.V. een relatie aan met de beklaagde. Na enkele maanden begon S. zich volgens de burgerlijke partij al dominant, jaloers en agressief te gedragen. Toen de relatie in december 2015 verbroken werd, begon S. het slachtoffer ook te stalken en te bedreigen. Ondanks verschillende klachten bij de politie ging N.V. in 2016 toch weer een relatie aan met de man. Het slachtoffer hoopte op die manier de belaging te doen stoppen.

Door een nieuwe relatiebreuk eind april 2018 liep de situatie pas echt helemaal uit de hand. Filip S. bestookte de vrouw met sms’en, tot ze na enkele weken van nummer veranderde. De beklaagde spoorde zijn ex-vriendin op en begon haar te volgen en te bespieden. Op 21 mei kwam het tot een confrontatie waarbij hij dreigde het huis in de fik te steken. Enkele dagen later deelde hij aan een restaurant in Oudenburg ook een elleboogstoot uit aan haar nieuwe vriend. In die periode ging hij ook met de brievenbus van het slachtoffer aan de haal.

Brandstichting

In de nacht van 1 op 2 juni 2018 stichtte Filip S. uiteindelijk brand door de gleuf van de brievenbus. Op dat moment was N.V. gelukkig een tijdje ondergedoken in de Ardennen. “Het slachtoffer zou het waarschijnlijk niet overleefd hebben als ze in de woning was geweest“, aldus procureur Jan Manhaeghe. Het huis in de Duivenhokstraat liep aanzienlijke schade op, want de verzekeraar kreeg een voorlopige schadevergoeding van 65.000 euro toegewezen.

De burgerlijke partij vroeg om een deskundige aan te stellen, omdat het slachtoffer de feiten mentaal nog niet te boven is. “Ik ben alles kwijt, alles wat ik opgebouwd heb. Door jullie twee, je mag er trots op zijn”, zei ze tijdens de zitting. Haar ex-vriend probeerde zich nog te verontschuldigen, maar dat viel niet in goede aarde bij de vrouw.

Stalking

Filip S. werd in eerste instantie onder voorwaarden vrijgelaten door de onderzoeksrechter. Later bleek zijn alibi vals en begon hij zijn ex-vriendin opnieuw te stalken. Op 17 oktober bekende hij de brandstichting dan toch, waardoor hij sindsdien in voorhechtenis zit.

De verdediging legde uit dat Filip S. het slachtoffer nog steeds erg graag zag. “Plots mocht hij niet meer binnen en mocht hij geen contact meer hebben, zonder een woord uitleg”, aldus meester Koen Bentein. Volgens de advocaat wilde de beklaagde haar enkel schrik aanjagen, maar was het niet de bedoeling dat het huis helemaal zou afbranden. De verdediging vroeg tevergeefs om een straf met uitstel, gekoppeld aan strikte voorwaarden zoals een contactverbod.

S. probeerde de zwarte piet door te spelen naar zijn kameraad Bart K. (33). De man uit Oudenburg zou hem op het idee gebracht hebben om brand te stichten. Bovendien zou K. voor aanstekerbenzine gezorgd hebben. Het duo testte het goedje zelfs op het terras van zijn woning. S. mocht die bewuste nacht ook de wagen van een neef van K. gebruiken.

“Het klopt dat mijn cliënt een vals alibi heeft verschaft, maar hij heeft absoluut geen plan beraamd. Die brandstof kon S. ook gewoon in de nachtwinkel kopen”, aldus meester Jorn Verminck. Naar eigen zeggen leende K. ook wel vaker een wagen aan zijn goede vriend. “Ik heb nooit of nooit gehoord over de plannen om het huis in brand te steken”, zei de tweede beklaagde.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier