Vier jaar cel geëist voor inbraken in bestelwagens

© iStock
Redactie KW

Een 41-jarige Bulgaar heeft zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor 65 inbraken in bestelwagens en zeven pogingen. Het gestolen werkmateriaal werd doorverkocht door een 56-jarige kompaan. Voor de beklaagden werd respectievelijk vier jaar en 37 maanden effectieve gevangenisstraf gevorderd.

Het onderzoek ging van start naar aanleiding van een reeks gereedschapsdiefstallen in West-Vlaanderen. Dankzij de camera’s met nummerplaatherkenning kwam meermaals hetzelfde voertuig in het vizier. Via telefonieonderzoek konden uiteindelijk twee Bulgaren aan de feiten gelinkt worden. De politie was tijdens een observatie zelfs eens getuige van een dergelijke inbraak in Beernem.

Op 20 mei 2019 bleek dat de garagebox van Rozalin D. (56) in Nieuwerkerken volgestouwd was met gestolen goederen. In zijn woning vonden de speurders een plastic zak met een gedetailleerde boekhouding van het gereedschap dat hij op markten doorverkocht. Tijdens het onderzoek beweerde D. dat hij niet wist dat de spullen gestolen waren, al had hij naar eigen zeggen wel een licht vermoeden. Hij liet verstek gaan voor zijn proces.

65 inbraken

Volgens het parket was Aleksandar P. (41) sinds september 2018 verantwoordelijk voor 65 inbraken en zeven inbraakpogingen. Het ging vooral om feiten in West-Vlaanderen, onder andere in Middelkerke, Zedelgem, Koekelare en Waregem. Tijdens zijn Ronde van Vlaanderen sloeg P. echter ook bijvoorbeeld in Lummen, Lede, Westerlo en Beringen zijn slag.

De beklaagde verklaarde zelf dat hij ongeveer 40 feiten pleegde. De verdediging wierp op dat van een georganiseerde bende geen sprake was. “Hij heeft die feiten alleen gepleegd. Er was ook geen confrontatie met de slachtoffers”, aldus meester Nadia Lorenzetti. De advocate stelde voor om haar cliënt hoogstens drie jaar cel op te leggen. De rechtbank doet uitspraak op 29 juni.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier