Vier jaar cel dreigt voor mislukt schot op agente in jeugdrechtbank

© iStock
Redactie KW

Een 47-jarige man uit Avelgem riskeert vier jaar cel omdat hij op 16 april tijdens een schermutseling op de jeugdrechtbank in Kortrijk de trekker van een politiewapen overhaalde. Omdat het wapen in de holster van de agent uit veiligheid niet schietklaar was, bleef het bij duwen, trekken en slaan. “Ik keek de dood in de ogen en denk er nog elke dag aan”, klonk het bij de hoofdinspecteur van de politiezone Mira die de loop van het pistool op haar borstkas voelde en de klik van de trekker hoorde.

Op 16 april was Abdelaaziz O. met zijn 12-jarige zoon Y. op de jeugdrechtbank aanwezig. Toen de jeugdrechter besliste om de jongen voor een maand te plaatsen omwille van de verzorging van zijn diabetes, sloegen de stoppen bij de vader door. Hij viel twee agenten aan, eerst met een stoel, daarna vloog hij naar de keel. Tijdens de schermutseling slaagde O. er in het wapen uit de holster van één van de agenten te halen. “Hij zette het wapen op mijn borstkas, keek me in de ogen en haalde bewust de trekker over. Meerdere keren zelfs. Ik wachtte gewoon op het fatale schot, dacht mijn echtgenoot en ons kindje van enkele maanden oud nooit meer terug te zien”, klonk het bij het geëmotioneerde slachtoffer.

Paniekaanvallen

Ze is pas sinds september opnieuw aan de slag bij de politie. In een bureaujob, want de interventieploeg kan ze voorlopig nog niet aan. Af en toe heeft ze last van paniekaanvallen. “Er is geen dag dat ik er niet aan denk”, aldus de vrouw. “Er is voor mij nu een leven voor, en een leven na.” Volgens Ouarane A. richtte hij het wapen niet op de vrouw, maar wou hij een waarschuwingsschot naar de hoek van de kamer richten. Enkel het slachtoffer, de hoofdinspecteur zelf dus, zag met eigen ogen het wapen en hoorde de trekker overhalen. “Maar het is niet omdat niemand anders het gezien of gehoord heeft, dat het niet gebeurd is”, aldus haar advocate.

Controle verloren

“Het had nooit mogen gebeuren”, gaf Ouarane A. toe. “Na een vechtscheiding van negen jaar dacht ik na een beslissing van de familierechtbank dat er eindelijk een rustige periode zou volgen. Toen ik de uitspraak van de plaatsing hoorde, mijn zoon in de boeien zag slaan en zelf hardhandig werd aangepakt, was ik mezelf niet meer de baas. Maar ik had niet de bedoeling die agente te vermoorden.” Zijn advocate benadrukte dat vezelonderzoek op de loop van het wapen geen vezels van de trui van de hoofdinspecteur heeft opgeleverd. Voor haar een bewijs dat het wapen niet op de borstkas van de vrouw is geduwd. Het vonnis volgt op 14 januari.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier