VIDEO Wietplantage onder brug werd heel ingenieus uitgebouwd

Burgemeester Jan Stevens verbaasde zich over de omvang van de plantage. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Het begon met een brandweerinterventie en het eindigde in een grootschalig drugsonderzoek. In de brug, die met de N382 Wielsbeke met Waregem verbindt, ontdekten hulpverleners een professionele wietplantage. “Meer dan 500 planten werden hier aangetroffen, ongelofelijk hoe ze dit hebben kunnen klaarspelen”, klinkt het bij burgemeester van Wielsbeke Jan Stevens.

Woensdagmorgen werden de hulpdiensten gealarmeerd toen passanten merkten dat er rook uit een ventilatierooster van de brug kwam. Toen de brandweer op zoek ging naar de bron van de rookontwikkeling, viel men van de ene verbazing in de andere. In de onderhoudstunnel, die middenin de brug verborgen zit, trof men een uiterst gesofisticeerde cannabisplantage aan. Het labo van de federale politie kwam ter plaatse en startte meteen een onderzoek.

Magnetisch slot

De burgemeester van Wielsbeke, Jan Stevens, kon zijn ogen bijna niet geloven toen hij zelf polshoogte ging nemen. “Om dergelijke installatie draaiende te houden waren grote hoeveelheden materiaal nodig, denk maar aan enorme ladingen van potgrond”, klinkt het. “Daarnaast hadden ze ook een vernuftig systeem uitgedokterd om water van de brug op te vangen en om elektriciteit af te tappen, zonder dat iemand het in de gaten had. Ze hebben zelfs de toegangsdeur zelf van een ultramodern magnetisch slot voorzien.”

De deuren werden met een magneetsysteem afgesloten.
De deuren werden met een magneetsysteem afgesloten.© CLL

Op de vraag of er van de daders al enig spoor is, blijft de burgemeester het antwoord schuldig. “Ik weet dat de politie en het parket hier volop mee bezig zijn maar er zijn nog geen concrete sporen. Wat wel vaststaat is dat dit geen beginnelingen waren maar mensen die al heel wat ervaring in die branche hebben.”

Twee dagen voor afbraak nodig

Woensdagavond werd de firma van Koos Taillieu, KTS Cleaning, ter plaatse geroepen om de plantage te ontmantelen. “Het gerecht gebruikt ons telkens wanneer er plaatsen of gebouwen moeten worden gereinigd, na criminele feiten”, klinkt het. “Een moord of een plantage, het zijn zaken die we vaak zien. Dergelijke installatie is ook voor ons nieuw. Hoe ze dit zo lang hebben kunnen volhouden, het is me een raadsel. Wij zijn bijna twee dagen aan de slag geweest om het geheel af te breken en te laten vernietigen, dit met gespecialiseerd materiaal. Zij deden dit zonder opgemerkt te worden en in het duister van de nacht.”

De brug is eigendom van Waterwegen en daar werd een inventarisatie gestart. Iedere brug die in staat is om dergelijke plantage te verbergen, zal preventief worden gecontroleerd.

In deze brug zat de wietplantage verstopt.
In deze brug zat de wietplantage verstopt.© CLL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier