VIDEO – Opnieuw vechtvideo van Tsjetsjeense tiener in regio Roeselare

Redactie KW

Na het hallucinante filmpje van Malik B. dat eerder deze week opdook, circuleren er nu ook video’s waarop Hazi B. (broer van) rake klappen uitdeelt aan een jonge Izegemnaar. “Allemaal omwille van een gestolen donut,” zucht het 20-jarige slachtoffer, dat zich Styven laat noemen.

De video die van 7 maart zou dateren, laat héél weinig aan de verbeelding over. Hazi deelt Styven, een 20-jarige Izegemnaar, enkele fikse klappen uit en neemt hem zelfs in een wurggreep. “En dat allemaal omwille van een gestolen donut”, klinkt het bij Styven. “Mijn vriendin werkt in een supermarkt in Ingelmunster en Hazi en zijn trawanten wilden er een slag slaan. Ze werden echter door de eigenares betrapt en Hazi dacht meteen dat mijn vriendin haar op de hoogte had gebracht. Meer was er niet nodig om van mij een doelwit te maken.”

(Lees verder onder de video)

https://www.youtube.com/watch?v=kOWWdWLKIL8

Styven kent Hazi al jaren als een erg agressieve kerel, zegt hij. “Ofwel heb je hem en zijn makkers als vriend, ofwel mijd je hen. Een kleine vonk is voldoende om klappen te krijgen.”

“Hazi werd al in een jeugdinstelling geplaatst, maar dat maakte hem nog agressiever. Ik had nog nooit problemen, maar begin maart is de boel ontploft. Ik was bij een vriendin in Ingelmunster op bezoek. Hazi belde er aan en in een flits stoof hij met zijn trawanten naar binnen. Er volgde een tsunami aan slagen, stampen en stoten. Die hele lynchpartij – een ander woord heb ik er niet voor – duurde zeker vijftien minuten. Hij probeerde me zelfs te wurgen. Ik was er echt van overtuigd dat hij me dood wilde. Op een gegeven moment nam hij zelfs een mes, maar zijn vrienden hielden hem gelukkig tegen. Toen ben ik gevlucht.”

Door die filmpjes ben ik nu ook kop van Jut in de Tsjetsjeense gemeenschap

Hazi zelf, een 18-jarige knaap met Tsjetsjeense roots uit het Roeselaarse, schrikt van de reacties op de beelden. “Het was een doodgewone vechtpartij“, zucht hij. “We hadden een woordenwisseling en ik verloor mijn zelfbeheersing. Ik ben echt geen agressieve kerel, maar de beelden slaan me met verstomming. Ik heb de pedalen verloren en heb misschien wel overdreven. Ik heb gigantisch veel spijt van wat ik heb gedaan, ik ken Styven al lang en zou hem nooit pijn willen doen, maar was blind van woede. Ik snap zelf niet waarom ik dit allemaal heb gedaan.”

Mijn oogkassen waren gebarsten, ik had een gekneusde neus, gezwollen lippen en mijn nek- en keelstreek waren compleet blauw

De nachtmerrie heeft flink wat sporen nagelaten bij Styven, ook op mentaal vlak. “Mijn oogkassen waren gebarsten, ik had een gekneusde neus, gezwollen lippen en mijn nek- en keelstreek waren compleet blauw. Sindsdien kom ik amper nog buiten. En nu wordt het hele tafereel nog eens op sociale media uitgesmeerd. Zo moet ik dit hele verhaal nog een tweede keer ondergaan. Waarom? Ik wil gewoon met rust gelaten worden en Hazi en zijn bende nooit meer zien. Ik hoop dat Hazi geen nieuwe slachtoffers kan maken. Die gast is een tikkende tijdbom.”

Extreem-rechts

Hazi minimaliseert zijn gewelddadige reputatie en schrikt van de impact van de internetvideo’s. “Ik had er geen idee van dat de filmpjes, een maand na de feiten, nog op het internet zouden belanden,” zegt hij. “Ik wist zelfs niet dat we toen gefilmd werden. Blijkbaar moet iemand die vechtpartij stoer gevonden hebben en wilde hij likes sprokkelen op sociale media.”

“Ondertussen gaat alles viraal, maar niemand heeft interesse in mijn verhaal. Ik ben de agressieve vreemdeling en moet nu oprotten. Ik kreeg online al honderden doodsbedreigingen. Ik probeer er niet op te reageren, maar leuk is het niet. Mijn foto gaat nu ook rond in extreem-rechtse milieus. En ook binnen onze eigen Tsjetsjeense gemeenschap ben ik nu kop van Jut, want ik zou ons allemaal als geweldenaars afschilderen. Het was een vechtpartij waarvan ik spijt heb. Veel spijt. Wat moet ik nog meer doen?”

(Christophe Lefebvre)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier