VIDEO Meer dan duizend man op stille mars in Moere

Redactie KW

Zeker duizend mensen stapten dinsdagavond mee in de stille mars voor Gery Cappon (70), Marie-José Vanleene (65) en Mailys Descamps (18).

Je verwacht niet dat dit gebeurt op 500 meter van je deur

De organisatoren van de stille mars hadden vooraf tientallen deelnemers aangekondigd. Het werden er zeker duizend. De solidariteit was dinsdagavond zicht- en voelbaar. “Waarom toch”, stond op ieders lippen te lezen. Gemeenschappelijke verdriet. De drievoudige moord op Mailys Descamps (18) en haar grootouders Gery Cappon (70) en Marie-José Vanleene (65) laat niemand onberoerd. “Zoiets lees je in de kranten of zie je op televisie. Maar je verwacht niet dat dit kan gebeuren op vijfhonderd meter van je deur. We zijn geschokt door wat zich hier heeft afgespeeld“, zeggen Gonda Vanhaverbeke en Edwin Vancanneyt, die vlakbij wonen. “Net op de grens met Eernegem. De organisatrice van de stille mars is een goede vriendin van ons. Door onze aanwezigheid willen we onze steun betuigen“, zegt Edwin. De deelnemers aan de witte mars kwamen van overal. Ook uit Koekelare, waar Gery en José jarenlang bakkerij Cappon in de Stationsstraat uitbaatten, zakten heel veel mensen af naar Moere. “Zij zijn altijd onze vaste bakker geweest in Koekelare”, zegt Dominiek Londeville, die samen met dochter Tatanka, Christine Ledain, Bjorn Durnez, en Kenny Michiels deelnam aan de wake. “Ik had het nieuws gehoord op de radio. Toen we achteraf hoorden dat Gery en José bij de slachtoffers waren, reageerden we geschokt. We willen hier onze solidariteit tonen aan de nabestaanden”.

Ook vrienden van Jeroen Verstraete, het vierde slachtoffer van bodybuilder Alexander Dean, die vermoord werd aan zijn kasteel in Sint-Amandsberg, namen deel aan de wake. “Omdat we hem eveneens zullen missen na dit drama”, zuchten Redgy De Grande en Martine Slabbynck uit Torhout. Ze hadden een grote foto bij van Jeroen, net zoals Jessica Vancouillie en Pascal Depreester uit Oostende. “Net zoals Mailys was ik model voor fotograaf Jeroen. Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd. Met onze aanwezigheid willen we duidelijk maken dat de dader vier slachtoffers heeft gemaakt”, zegt Jessica. De stille mars ging van start aan het huis van Gery en José in de Provincieweg, richting het huis van Mailys en haar mama Jasmijn Coppijn in de Alfons Vanheestraat. Aan beide woningen werden bloemen en kaarsen neergelegd. Tijdens de tocht van 45 minuten was het muisstil.

VIDEO Meer dan duizend man op stille mars in Moere
© DJ

Onbeschrijfelijk verdriet

Toch bleef je altijd vrolijk

Aan het huis van Mailys sprak jeugdvriendin Anaïs de menigte toe. Krop in de keel, maar bijzonder dapper. “Ik heb lang getwijfeld hoe we hieraan kunnen beginnen. Het is moeilijk om clichés en waarheden van elkaar te onderscheiden. Het had niet mogen gebeuren. Wij hadden hier niet mogen zijn“. Anäis sprak lovende woorden over Gery en José, als harde en vriendelijke werkers. “Iedereen kende Gery als de goedlachse bakker die altijd stond te zwaaien op zijn oprit”, zei ze. Van Maily haalde Anaïs jeugdherinneringen boven. “Samen met enkele klasgenoten hebben we enkele anekdotes bovengehaald. Hoe je trollen verzamelde en van paarden hield. Hoe je brieven schreef naar je vriendinnen. Hoe we samen in de wagen naar de dictieles gingen. We wisten dat je het de laatste tijden moeilijk heb gehad, maar toch bleef je altijd vrolijk. Drie weken geleden schreef je nog op de Facebook ‘Life has just begun’. Voor ons blijf je inderdaad die vrolijke meid. Dat pakken ze nooit af van ons”. Vrienden brachten een nummer van The Pretenders. Vader Frédéric Descamps, en moeder Jasmijn Cappon en het broertje van Mailys legden bloemen neer in een herdenkingshoek aan het huis. Gevolgd door honderden anderen. Hartverwarmende steunbetuigingen. Voor een onbeschrijfelijk verdriet.

(DJ)

https://www.youtube.com/watch?v=EiOjTRbU9vg
https://www.youtube.com/watch?v=4vu_QLzqp6o

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.