VIDEO Kunstwerk van Arne Quinze ter waarde van 2,2 miljoen euro gestolen in Knokke-Heist

Het werk is bij de diefstal sowieso stuk gegaan, vermoedelijk was het de dieven enkel om het goud te doen.

Natural Golden Chaos © Foto arnequinze.com

Uit een kunstgalerij in Knokke-Heist is in de nacht van woensdag op donderdag een gouden kunstwerk van Arne Quinze gestolen. Natural Golden Chaos zou maar liefst 2,2 miljoen euro waard zijn. De politie van de zone Damme/Knokke-Heist bevestigt de inbraak.

De dieven sloegen toe bij Maruani Mercier, in de Kustlaan in Knokke. Natural Golden Chaos werd vervaardigd uit goud van 18 karaat en heeft een waarde van 2,2 miljoen euro. Het kunstwerk van 45 kilogram viel tijdens de diefstal stuk en het goud werd via het raam naar buiten gedragen. Naar verluidt liggen er nog brokstukken op de vloer. Op camerabeelden zou te zien zijn hoe de verdachten het kunstwerk in de koffer van hun auto gooien.

Het lijkt er op dat de dieven niet zozeer het kunstwerk wilden stelen, dat quasi onverkoopbaar is, maar dat het hen enkel om het goud te doen was.

https://www.youtube.com/watch?v=BK5ZR5jnNQQ

Volgens de entourage van Arne Quinze zette de politie de achtervolging nog in, maar konden de daders nog niet gevat worden. De politie van de zone Damme/Knokke-Heist verwijst voor de verdere communicatie over de inbraak naar het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge.

De dieven kunnen het kunstwerk zeker niet verkopen op de zwarte markt, dat is onmogelijk

“Ik ben enorm gechoqueerd dat dit is gebeurd”, reageert Arne Quinze zelf. “Het gebeurde ook allemaal heel snel, op vier minuten tijd werd het kunstwerk uit de galerij gestolen en twee minuten later werd ik al op de hoogte gebracht door de galerijhouder. Buurtbewoners konden de diefstal filmen en de politie is meteen uitgerukt. Ik heb wel het volste vertrouwen in de expertise van de gerechtelijke politie. Verder kan ik alleen maar afwachten en hopen dat de dieven (met het kunstwerk) worden gevat.”

VIDEO Kunstwerk van Arne Quinze ter waarde van 2,2 miljoen euro gestolen in Knokke-Heist

“Ik ben een zeer kostbaar en uniek werk kwijt. De dieven kunnen het kunstwerk zeker niet verkopen op de zwarte markt, dat is onmogelijk. Maar ze kunnen het goud wel versmelten. We spreken immers over een werk waar meer dan 45 kilo goud in zit verwerkt.”

Het gestolen kunstwerk maakte deel uit van de tentoonstelling My Secret Garden. Het kunstwerk werd in 2014 gemaakt in samenwerking met een Duitse goudproducent en werd sindsdien op verschillende tentoonstellingen in de Verenigde Staten, Europa en Azië getoond.

(JVM/BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.