VIDEO Grote cannabisplantage ontdekt in Staden, zes personen opgepakt

Jean Pierre Terryn

Op een tuinbouwbedrijf in Staden heeft de politie dinsdag een uitzonderlijk grote cannabisplantage ontdekt.

Zondagavond werden tijdens een wegcontrole door een patrouille van PZ Arro Ieper in Staden een bestelwagen met Nederlandse nummerplaat en een personenwagen met Belgische nummerplaat tegengehouden. In de voertuigen bevonden zich vier personen van Iraanse origine: drie met de Nederlandse nationaliteit en een met de Iraanse nationaliteit. Twee van hen wonen samen in Ieper. In de voertuigen werd materiaal voor de aanleg en het onderhoud van een cannabisplantage aangetroffen.

Uitgestrekt tuinbouwbedrijf

Het viertal werd maandag voor de Ieperse onderzoeksrechter voorgeleid. Gezien de spullen die ze bij zich hadden, oordeelde de onderzoeksrechter voldoende aanwijzingen te hebben om het viertal te laten arresteren. Dezelfde maandag nog werd een huiszoeking op het adres van het samenwonende duo in Ieper uitgevoerd. In de garagebox werd opnieuw materiaal voor de installatie en het onderhoud van een cannabisplantage gevonden. Verhoor en verder onderzoek leidden naar een uitgestrekt tuinbouwbedrijf in Staden. Daar ontdekten agenten van PZ Arro Ieper dinsdagnamiddag tijdens een huiszoeking de ondergrondse cannabisplantage. De illegale kwekerij was ondergebracht in een ruimte voor wateropvang, een groot waterreservoir van 35 meter op 7 meter.

De plantage bestaat uit 1.500 plantjes, volwassen planten en in volle kweek. Elke plant is nu zo’n meter hoog. De tuinbouwer-eigenaar en zijn vrouw werden dinsdagavond opgepakt. Woensdagvoormiddag verschenen ze voor de onderzoeksrechter in Ieper. De onderzoeksrechter liet de tuinbouwer aanhouden op verdenking van een inbreuk op de drugwet. Zijn partner – de twee zijn niet getrouwd – is vrij zonder voorwaarden.

Het parket stelt dat het om “een goede uitgeruste, professionele plantage” gaat.

Nog veel onduidelijkheden

De huiszoeking in het tuinbouwbedrijf wordt vandaag verdergezet door agenten van Arro Ieper. Het onderzoek wordt (voorlopig) gevoerd door de lokale politie en recherche. Verder onderzoek zal onder meer moeten uitwijzen of het om een recente plantage gaat, als er al geoogst werd of dat het om een eerste klaarstaande oogst gaat. Het is ook nog onduidelijk wat het aandeel en de rol van de tuinbouwer en zijn vrouw zijn.

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier