VIDEO 20 jaar geleden ook terreur in Kortrijk op de E17

De Maandagweg werd een hele dag belegerd door sterk bewapende rijkswachters. © FOTO HOL
Jean Pierre Terryn

Lang voor er sprake was van IS-strijders en terreur, zoals afgelopen dinsdag in Brussel, werd Kortrijk liefst 20 jaar geleden al geconfronteerd met islamitische terroristen. KW trok naar Roland en Trees die op die 29ste maart van 1996 middenin de politieactie verzeild raakten.

Vrijdag 29 maart 1996 was Kortrijk urenlang een belegerde stad. Even voor de middag deed zich op de E17 in de richting van Gent, ter hoogte van de afrit Kortrijk-Oost, een spectaculaire schietpartij voor tussen een geweldige politiemacht en twee Noord-Franse terroristen van Algerijnse origine.

Een van hen, Christophe Caze (27) uit Cambrai, bezweek ter plekke onder een kogelregen. De Kortrijkse agenten Vincent Vermeulen en de drie maanden zwangere Aline Velghe raakten gewond door een granaat die de terroristen in hun richting gooiden. Combi’s en andere politievoertuigen liepen door de rondvliegende kogels en granaatscherven zware averij op.

Andere weggebruikers werden dankzij trucker Johan Coussens uit Desselgem beschermd tegen het zwaar geschut van de terroristen. De vrachtwagenbestuurder zag de terroristen even voor zich uitrijden, had een voorgevoel dat onheil op komst was en positioneerde zijn camion dwars over de snelweg als een soort schild.

Gijzeling in villa

Caze’s kompaan Omar Zemiri (toen 30) uit Roubaix, die de vluchtauto bestuurde, kon wild om zich heen schietend ontkomen, maar liep ernstige verwondingen op aan de schouder. Dat belette hem niet om binnen te dringen in een villa in de nabijgelegen Maandagweg.

Hij gijzelde er urenlang bewoonster Mia Stroobandt en de dienstmeid Karine Ameye. Zemiri raakte door het bloedverlies uitgeput en werd zonder moeite overmeesterd.

Eén van de terroristen werd ter plaatse 'geneutraliseerd'.
Eén van de terroristen werd ter plaatse ‘geneutraliseerd’.© foto HOL

Kortrijkse cameraman nam exclusieve beelden

De intussen gepensioneerde cameraman Roland Lammens uit Kortrijk en zijn echtgenote Trees Acke waren toevallig ter plaatse nét op het moment dat de schietpartij uitbrak. Roland Lammens wist er unieke beelden te maken, die hij later aan de openbare omroepzender VRT (toen BRTN) verkocht.

KW zocht Roland en zijn vrouw Trees op, die vlakbij de plaats van het gebeuren wonen. Wegens medische redenen wenste Roland echter niet voor de camera te getuigen over zijn ervaringen. Maar Trees blikte wel met ons terug naar die zwarte dag:

(JPT/RC – Video RC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier