Verzekeringskantoor gaat vrijuit voor valsheid in geschrifte

De correctionele rechtbank van Kortrijk heeft dinsdag een verzekeringskantoor uit Harelbeke vrijgesproken voor valsheid in geschrifte.


Ook de zaakvoerder, een bediende en de moeder en broer van de burgerlijke partij kregen de vrijspraak.

Sabine M., een vrouw op leeftijd, wilde een successieverzekering afsluiten. Ze wilde haar geld gelijk verdelen onder haar vier kinderen en vermijden dat ze hoge sommen aan successierechten moesten betalen, wanneer zij zou overlijden. In totaal kreeg alle kinderen 72.500 euro op hun rekening. Maar de moeder wilde een zeker bedrag van het geld kunnen terugnemen, indien ze het nodig zou hebben. Ze vroeg het verzekeringskantoor om een clausule in het contract te stoppen die dit mogelijk maakte. Via die nieuwe contracten haalde de moeder 6.250 euro van elk van de vier schenkingen terug van de rekeningen van haar kinderen. Daarop dienden de dochters van de vrouw klacht in.

De rechtbank oordeelde dat de beklaagden allemaal handelden naar de wensen van de moeder. Haar zoon bracht haar naar het verzekeringskantoor en de bedienden stelden een contract op volgens haar wensen. Omdat de vrouw zelf ondertussen overleden is, is de strafvordering tegen haar vervallen. Verder oordeelde de rechter dat de dochters, die zich burgerlijke partij stelden, wel degelijk op de hoogte waren van de inhoud van de contracten.

Daarom werden de overige beklaagden vrijgesproken. Ook het verzekeringskantoor uit Harelbeke wordt niet vervolgd. Het ontloopt zo de boete van 180.000 euro die het openbaar ministerie gevorderd had.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.