Op 21.11.2015 kreeg het team mensensmokkel van de Federale Gerechtelijke Politie van West-Vlaanderen informatie vanwege de centrale dienst mensensmokkel (Brussel) dat op 21.11.2015 's avonds feiten van mensensmokkel zouden plaatsvinden in Veurne. Onmiddellijk werd de wijde omgeving rond de vermoedelijke plaats van de feiten onder volledige observatie geplaatst, en konden de politiemensen inderdaad een vrachtwagen spotten met Turkse nummerplaten waarvan de chauffeur vreemd gedrag vertoonde. Vier personen maakten daaropvolgend contact met de vrachtwagenchauffeur, die achteraan zijn vrachtwagen de deuren opende en deze terug sloot nadat de personen waren ingeklommen.

Het was duidelijk dat het een gegarandeerd transport betrof, waarbij afspraken worden gemaakt met de vrachtwagenchauffeur omtrent de plaats en wijze van smokkel. De vrachtwagen werd door de politie klemgereden en de chauffeur werd gearresteerd. De TIR-koord van de vrachtwagen bleek doorgeknipt en was terug aan elkaar gelijmd met secondelijm.

Vier Albanezen bevonden zich in de vrachtwagen. Zij zaten verstopt tussen de lading, die bestond uit verschillende zware pakketten, wat een gevaar voor hun leven inhield indien deze pakketten tijdens het transport naar het Verenigd Koninkrijk zouden verschuiven.

Van 21 november 2015 tot 21 maart 2016 bleef de Turkse vrachtwagenchauffeur in voorlopige hechtenis, waarna hij de gevangenis mocht verlaten tegen betaling van een borgsom van 15.000 euro.

Op 22.04.2016 werd hij door de mensensmokkelkamer van de correctionele rechtbank veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 30 maanden en een geldboete van 24.000 euro (geldboete waarvan de helft effectief). Er werd geoordeeld tot hij misbruik had gemaakt van de kwetsbare toestand waarin de Albanezen verkeerden. Verder had hij het leven van die personen in gevaar gebracht. De rechtbank stelde reeds in 2016 vast dat de mensensmokkel in onze provincie steeds driestere vormen begon aan te nemen, en stelde dat paal en perk diende te worden gesteld aan deze levensgevaarlijke en mensonterende praktijken. De rechtbank besliste om de man niet onmiddellijk aan te houden.

Maar nu - drie jaar later - liep hij dus in de regio Charleroi tegen de lamp en werd hij ingevolge een openstaande seining overgebracht naar de gevangenis, waar hij de gevangenisstraf zal moeten uitzitten waartoe hij werd veroordeeld.

Op 21.11.2015 kreeg het team mensensmokkel van de Federale Gerechtelijke Politie van West-Vlaanderen informatie vanwege de centrale dienst mensensmokkel (Brussel) dat op 21.11.2015 's avonds feiten van mensensmokkel zouden plaatsvinden in Veurne. Onmiddellijk werd de wijde omgeving rond de vermoedelijke plaats van de feiten onder volledige observatie geplaatst, en konden de politiemensen inderdaad een vrachtwagen spotten met Turkse nummerplaten waarvan de chauffeur vreemd gedrag vertoonde. Vier personen maakten daaropvolgend contact met de vrachtwagenchauffeur, die achteraan zijn vrachtwagen de deuren opende en deze terug sloot nadat de personen waren ingeklommen.Het was duidelijk dat het een gegarandeerd transport betrof, waarbij afspraken worden gemaakt met de vrachtwagenchauffeur omtrent de plaats en wijze van smokkel. De vrachtwagen werd door de politie klemgereden en de chauffeur werd gearresteerd. De TIR-koord van de vrachtwagen bleek doorgeknipt en was terug aan elkaar gelijmd met secondelijm.Vier Albanezen bevonden zich in de vrachtwagen. Zij zaten verstopt tussen de lading, die bestond uit verschillende zware pakketten, wat een gevaar voor hun leven inhield indien deze pakketten tijdens het transport naar het Verenigd Koninkrijk zouden verschuiven.Van 21 november 2015 tot 21 maart 2016 bleef de Turkse vrachtwagenchauffeur in voorlopige hechtenis, waarna hij de gevangenis mocht verlaten tegen betaling van een borgsom van 15.000 euro.Op 22.04.2016 werd hij door de mensensmokkelkamer van de correctionele rechtbank veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 30 maanden en een geldboete van 24.000 euro (geldboete waarvan de helft effectief). Er werd geoordeeld tot hij misbruik had gemaakt van de kwetsbare toestand waarin de Albanezen verkeerden. Verder had hij het leven van die personen in gevaar gebracht. De rechtbank stelde reeds in 2016 vast dat de mensensmokkel in onze provincie steeds driestere vormen begon aan te nemen, en stelde dat paal en perk diende te worden gesteld aan deze levensgevaarlijke en mensonterende praktijken. De rechtbank besliste om de man niet onmiddellijk aan te houden.Maar nu - drie jaar later - liep hij dus in de regio Charleroi tegen de lamp en werd hij ingevolge een openstaande seining overgebracht naar de gevangenis, waar hij de gevangenisstraf zal moeten uitzitten waartoe hij werd veroordeeld.