Een 24-jarige Albanees werd bij verstek veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 5 jaar. Hij werd midden oktober 2019 aangetroffen in Noord-Macedonië en werd daar in hechtenis genomen in afwachting van zijn uitlevering.

Het team mensensmokkel van de Federale Gerechtelijke Politie heeft de man afgelopen woensdag opgehaald en hem ondergebracht in een Belgische gevangenis om zijn straf uit te zitten.

In dossiers van mensensmokkel worden grote inspanningen geleverd om de gerechtelijke onderzoeken op een relatief korte termijn af te werken, zodat personen die in voorlopige hechtenis worden genomen in de loop van het onderzoek binnen diezelfde termijn voor de rechter kunnen komen om hun straf te kennen. Deze straf kan dan ook meteen worden uitgevoerd. Een aantal verdachten worden tijdens het strafonderzoek door de raadkamer of de kamer van inbeschuldigingstelling echter in vrijheid gesteld, wat in de praktijk betekent dat zij vervolgens nogal vaak de benen nemen. Dat impliceert dat zij vaak bij verstek worden veroordeeld en internationaal moeten worden geseind.

Een 24-jarige Albanees werd bij verstek veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 5 jaar. Hij werd midden oktober 2019 aangetroffen in Noord-Macedonië en werd daar in hechtenis genomen in afwachting van zijn uitlevering.Het team mensensmokkel van de Federale Gerechtelijke Politie heeft de man afgelopen woensdag opgehaald en hem ondergebracht in een Belgische gevangenis om zijn straf uit te zitten.In dossiers van mensensmokkel worden grote inspanningen geleverd om de gerechtelijke onderzoeken op een relatief korte termijn af te werken, zodat personen die in voorlopige hechtenis worden genomen in de loop van het onderzoek binnen diezelfde termijn voor de rechter kunnen komen om hun straf te kennen. Deze straf kan dan ook meteen worden uitgevoerd. Een aantal verdachten worden tijdens het strafonderzoek door de raadkamer of de kamer van inbeschuldigingstelling echter in vrijheid gesteld, wat in de praktijk betekent dat zij vervolgens nogal vaak de benen nemen. Dat impliceert dat zij vaak bij verstek worden veroordeeld en internationaal moeten worden geseind.