Veroordeelde mensensmokkelaar opgepakt in Noord-Macedonië

Redactie KW

In het dossier rond een Albanees mensensmokkelnetwerk is een 24-jarige Albanees opgepakt in Noord-Macedonië. E.M. werd door de Brugse strafrechter bij verstek al tot vijf jaar effectieve gevangenisstraf veroordeeld. Hij werd aan ons land uitgeleverd om die straf uit te zitten, meldt het parket van West-Vlaanderen.

In de nacht van 18 op 19 februari 2018 voerde de politie een observatie uit op de parking langs de E40 in Jabbeke. Ze stelden vast hoe mensen met twee voertuigen naar de snelwegparking werden gebracht. De politie besloot de voertuigen te volgen tot in Pervijze, tussen Diksmuide en Veurne. Daar werden twee Albanese mannen en een Albanese vrouw op heterdaad betrapt bij het smokkelen van dertien mensen in een Roemeense vrachtwagen.

Het onderzoek wees uit dat de mensensmokkelbende vanuit Londen geleid werd. Alket D. (32) en twee andere kopstukken werden uiteindelijk veroordeeld tot acht jaar effectieve gevangenisstraf. Op 14 december 2018 kreeg E.M. bij verstek vijf jaar cel voor zijn aandeel in de zaak. Pas in oktober 2019 kon hij in Noord-Macedonië ingerekend worden. “Het team mensensmokkel van de Federale Gerechtelijke Politie heeft de man afgelopen woensdag opgehaald en hem ondergebracht in een Belgische gevangenis om zijn straf uit te zitten”, aldus procureur Frank Demeester.

De 24-jarige Albanees kan nog verzet aantekenen tegen zijn veroordeling. In dat geval komt er binnenkort een nieuw proces voor de Brugse correctionele rechtbank.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier