Vermoedelijk kopstuk van mensensmokkelbende overgeleverd door Verenigd Koninkrijk en aangehouden door de Brugse onderzoeksrechter

Hewa R. (29) zou de leider zijn van een bende die transmigranten met kleine bootjes naar het Verenigd Koninkrijk smokkelt. © Steve Finn Getty Images

Het vermoedelijke kopstuk van een internationale mensensmokkelorganisatie is eind juli overgeleverd door het Verenigd Koninkrijk. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. Hewa R. (29) zou de leider zijn van een bende die transmigranten met kleine bootjes naar het Verenigd Koninkrijk smokkelt.

In West-Vlaanderen worden sinds eind 2019 regelmatig voertuigen vol bootjes, buitenboordmotoren en zwemvesten ontdekt. Vooral aan de Westkust liepen zo heel wat handlangers van mensensmokkelbendes tegen de lamp. De voertuigen bleken meestal vanuit Duitsland onderweg te zijn naar Noord-Frankrijk. Bestuurders en inzittenden werden door de Brugse correctionele rechtbank voor mensensmokkel veroordeeld tot gevangenisstraffen van dertig maanden tot zelfs twaalf jaar.

De West-Vlaamse federale gerechtelijke politie (FGP) kon, op basis van ongeveer veertig verschillende gerechtelijke onderzoeken, geleidelijk aan een grote mensensmokkelbende in kaart brengen. De criminele organisatie maakte volgens het parket vaak gebruik van gammele bootjes, aftandse motoren en ongeschikte zwemvesten. Het vermoedelijke kopstuk van Iraanse origine werd begin mei opgepakt tijdens zijn werk in Oost-Londen. Hewa R. werd eind juli vanuit het Verenigd Koninkrijk overgeleverd en vervolgens aangehouden door de Brugse onderzoeksrechter. De raadkamer oordeelde dinsdagochtend dat hij minstens een maand langer in de gevangenis moet blijven.

Ondertussen werd begin juli een grote actie op poten gezet om de mensensmokkelorganisatie in Duitsland op te rollen. In opdracht van de Brugse onderzoeksrechter werden toen 18 verdachten gearresteerd en werden op 36 plaatsen huiszoekingen uitgevoerd. Daarbij werden 119 boten, 33 motoren en 967 zwemvesten aangetroffen. De actie speelde zich vooral af in Osnabrück, een stad in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Het is de bedoeling dat de 18 verdachten zich na hun overlevering net als Hewa R. voor de Brugse strafrechter zullen moeten verantwoorden.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.