Verdediging zegt dat Djamel Younsi de dood van Willy Defever niet kon voorzien

De advocaten van Djamel Younsi, mr Thomas Gillis en mr Nicolas Van Der Smissen, hebben hun verdediging dinsdag toegespitst op de vraag die te maken heeft met de voorbedachtheid bij de doodslag.

© BELGA

Ze betwisten de andere misdrijven niet, de inbraak met geweldpleging op 16 december 2012 bij het echtpaar Defever-Mortier in de Kezelberg in Wevelgem en een poging tot diefstal in dezelfde woning op 8 juni 2012.

De verdediging focust zich op vraag 8 over de intentie om te doden. Er werd ook een bijkomende vraag over onvrijwillige doodslag gesteld aan de volksjury.

De verdediging van Djamel Younsi bestrijdt de stelling van de advocaat-generaal die gezegd had dat de jury niet moest uitmaken wie de moord gepleegd had, maar enkel moest nota nemen van het feit dat er een moord was gepleegd. “Er moet wel degelijk uitgemaakt worden, wie meneer Defever heeft gedood”, pleitte mr. Gillis. Hij is ervan overtuigd dat Cédric Engelbarts de doder is en niet zijn cliënt Younsi. “Djamel Younsi is de hele tijd bij mevrouw Mortier gebleven. Dat staat buiten kijf.”

Op de vraag of Djamel Younsi had kunnen voorzien dat Cédric Engelbarts Willy Defever doodde, zegt de advocaat dat er gerede twijfel over bestaat, gezien de fouten die gemaakt werden in het onderzoek.

Mijn cliënt weigert een moordenaar genoemd te worden

Mr Nicolas Van Der Smissen vindt dat zijn cliënt recht heeft op een eerlijk proces, omdat hij zich nooit heeft weggestoken gedurende het proces en geen excuses heeft gezocht. “Maar hij weigert een moordenaar genoemd te worden.”

Mr Van Der Smissen had ook kritiek op moraliteitsgetuigen van Cédric Engelbarts, van wie er twee gezegd hadden, dat ze schrik hadden voor Djamel Younsi. “Er is maar één objectieve getuigenis in deze zaak en dat is de verklaring van mevrouw Mortier”, zei de advocaat, eraan toevoegend dat het plan van bij het begin duidelijk was: “Younsi moest zich bezighouden met mevrouw Mortier, en Engelbarts met meneer Defever.” Dat bleek volgens de advocaat ook uit de wedersamenstelling.

De verdediging betwistte niet de diefstal met geweld, de andere verzwarende omstandigheden en de poging tot diefstal.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.