Verdediging drugsdealers stelt bewijsmateriaal in vraag

Redactie KW

Dinsdag moesten zeven beklaagden zich voor de correctionele rechtbank van Kortrijk verantwoorden voor hun rol in een drugdossier. Het openbaar ministerie vordert straffen van 1 jaar met uitstel tot 4 jaar effectief. De verdediging stelt zich echter vragen bij de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van het bewijsmateriaal.

De drughandel kwam aan het licht via een internetforum. Daarop boden enkele van de beklaagden onder een schuilnaam cannabis aan, te koop in Kortrijk en Menen. De verdediging stelde zich dinsdag vragen bij de methodologie van het onderzoek. Volgens haar zouden er vreemde dingen aan de hand zijn met de observaties. Die zijn zogezegd door burgers uitgevoerd, maar heel gedetailleerd en met redeneringen die inzicht in de zaak vergen. De twee agenten die de zaak onderzochten, zijn ook werkzaam in politiezone Grensleie terwijl de feiten zich afspeelden in het gebied van politiezone Vlas. Het initieel rapport bevat volgens de verdediging informatie die niet via het forum kon verkregen zijn. Op grond daarvan stelt ze zich vragen bij de betrouwbaarheid en de geloofwaardigheid van de informatie; het verkregen bewijsmateriaal zou nietig zijn. “Als advocaat hebben we de plicht om als bewakers van onze rechtstaat te fungeren”, stelde Filip De Reuse, de advocaat van een van de beklaagden.

Ook over de hoeveelheid cannabis werd duchtig gediscussieerd. Het openbaar ministerie sprak van een minimum van 15 of 16 kilogram, maar een veronderstelling van 37,4 kilogram. Heel onduidelijk, klonk het bij de advocatuur.

Het vermeende ‘brein’ van de drugshandel riskeert 37 maanden cel. Voor de tweede beklaagde vordert de procureur dezelfde straf. Maar volgens zijn advocaat is hij meegesleurd door de eerste beklaagde. De derde beklaagde, een vrouw die meehielp met de distributie, riskeert 1 jaar met uitstel. Zij handelde, volgens haar raadsheer, echter onder grote druk van de eerste beklaagde, die haar emotioneel in de ban hield. Voor de vierde en vijfde beklaagde, ‘de loopjongens’, vordert het openbaar ministerie 4 jaar effectief. De zesde en zevende, die pas later in het onderzoek in beeld kwamen, riskeren respectievelijk 1 jaar met uitstel en 7 maanden effectief.

Uitspraak op 21 april.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier