Verdediging Danny Tack kan zich vinden in het etiket ‘doodslag’

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Danny Tack (47) heeft de verdediging geen enkele betwisting gevoerd. Meester Kris Luyckx gaat er dus mee akkoord dat zijn cliënt schuldig bevonden wordt aan de doodslag op zijn partner Suzanne Timmermans (46).

Voor de burgerlijke partijen en het OM is het onbegrijpelijk dat Danny Tack zich slechts één messteek zou herinneren. “Voor ons als verdediging is dat ook vervelend dat hij het zich niet meer herinnert. Ik heb het hem zeker tien keer gevraagd.” Volgens meester Luyckx kan die amnesie verklaard worden. “Ik ben ervan overtuigd dat sommige mensen een zodanige erge daad stellen dat ze het zich niet meer willen herinneren. Het is zoals iemand die geconfronteerd wordt met zijn demonen.”

“Danny heeft misschien meer gebreken dan talenten, maar in se is het een goede kerel”

Uit de verklaringen van Danny Tack lijkt uitlokking of zelfs wettige zelfverdediging naar voor te komen. “Laat ons veronderstellen dat ze inderdaad een mes vasthad. Dat past ook in het beeld dat we van haar hebben. Maar vanuit veronderstellingen doe ik geen juridische gevolgtrekkingen. Als we iets niet kunnen bewijzen, dan gaan we er niet over pleiten.” De beschuldigde verklaarde ook dat hij zijn partner niet dood wou. “Als ge iemand drie of vier keer zo verwond, dan kun je niet zeggen dat er geen intentie tot doden was.”

Bij de start van zijn pleidooi las meester Luyckx een brief voor die Danny Tack drie maanden voor de feiten naar de vrederechter schreef. “Hij spreekt daarin over een ex, over iemand van wie hij afstand wil nemen. In die periode was hij totaal gedegenereerd: fysiek en mentaal.” In die periode verdween Suzanne Timmermans regelmatig een hele tijd. “Hij had misschien liever dat ze in Brussel bleef, maar ze kwam terug. Want Danny heeft misschien meer gebreken dan talenten, maar in se is het een goede kerel. Dat wist Suzanne ook.”

“Die man was ten einde raad en heeft in een reactie die steken toegebracht. Wij kunnen ons vinden in het etiket doodslag. U mag in eer en geweten ja antwoorden op de schuldvraag”, besloot meester Luyckx.

Tenslotte kreeg de beschuldigde zelf het laatste woord. “Ten eerste wil ik mijn spijt betuigen aan iedereen die hier aanwezig is. En aan de ouders, familie en vrienden van Suzanne voor al het leed dat met die dodelijke steekpartij door mij veroorzaakt is.” Tack vroeg aan de burgerlijke partijen om een brief van hem aan hun cliënten te overhandigen. “Ik heb tot nu toe nog altijd heel veel moeite met het gebeurde. Het spijt me voor alles, sorry”, huilde hij.

Om 11.50 uur heeft de jury zich teruggetrokken voor de beraadslaging over de schuldvraag.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier