Verdachten vrijgelaten na schietincident in schoolbuurt

De feiten speelden zich af in de omgeving van de school. (foto NS) © Nele
Redactie KW

De twee mannen die dinsdag betrokken waren bij een schietincident in een schoolbuurt in Wingene moeten niet naar de cel. Het parket besliste om hen niet voor de onderzoeksrechter te laten leiden. Vierhonderd kinderen van de Centrumschool in Wingene moesten dinsdagmiddag een halfuur langer in school blijven nadat een schot afging bij een vermoedelijke drugsdeal. Uit goede bron is vernomen dat het schot afkomstig was van een alarmpistool.

In de Zandbergstraat in Wingene werden dinsdagmiddag iets voor 16 uur verscheidene schoten gehoord in de omgeving van de Centrumschool. “Mijn broer zou net zijn kinderen afhalen van school toen hij vlakbij de schoolpoort verdachte handelingen opmerkte bij een bestelwagen. Hij sprak de drie mannen aan die daar bezig waren, waarna er een gevecht ontstond”, vertelt Michael C., een Slovaak die al jarenlang in België woont.

Die ruzie ontaardde helemaal voor de woning van zijn broer iets verderop in de Zandbergstraat. “Terwijl mijn broer het voertuig probeerde tegen te houden, vluchtten de anderen te voet weg. Ik ben ze toen achterna gesneld. De twee mannen bedreigden me daarop met een pistool. Ik ben toen weggevlucht in het huis van mijn broer. Toen ik binnen was, hoorde ik nog enkele schoten weerklinken (hoewel er volgens het parket maar één schot zou gelost zijn ,red.). In alle tumult geraakte mijn broer met zijn been onder het wegrijdende voertuig”, vertelt Michael C. De twee mannen die te voet wegvluchtten, konden kort daarna ingerekend worden door de politie. De man in het voertuig reed door.

Kinderen in paniek

De directie en de leerkrachten van de school waren onmiddellijk op de hoogte van wat er zich op straat afspeelde. “We kregen van onze leerkrachten te horen dat we binnen moesten blijven. Ja, sommigen waren wel wat in paniek. Enkele kinderen begonnen ook te roepen”, vertelt de 11-jarige Samaële Lamont uit het zesde leerjaar. De politie sloot de Zandbergstraat een klein half uur af voor alle verkeer om de nodige vaststellingen te kunnen doen. De twee mannen die betrokken waren bij het incident konden ingerekend worden.

Drugsmilieu

Die twee mannen wonen vlakbij de school. “Het incident kadert vermoedelijk in het drugsmilieu. De twee mannen zijn bij de politie en bij ons daarvoor gekend”, zegt waarnemend burgemeester Lieven Huys (CD&V). Hij benadrukt dat de kinderen van zowel kinderopvang ‘tMezennestje als de leerlingen van de school nooit in gevaar zijn geweest. “De mensen van de kinderopvang hebben onmiddellijk de school op de hoogte gebracht. Iedereen heeft adequaat gehandeld en de kinderen meteen in veiligheid gebracht.”

Uit het opsporingsonderzoek van het parket blijkt voorlopig dat er slechts één schot gelost werd. Uit goede bron is bovendien vernomen dat dit schot afkomstig was uit een alarmpistool en dat er dus geen enkel gevaar mee gemoeid was. Het incident kadert waarschijnlijk in een drugsdeal die uit de hand liep. Inmiddels zijn die opgepakte mannen, na verhoor en huiszoekingen, terug vrijgelaten. Ze worden niet voorgeleid bij de onderzoeksrechter. De mannen zelf verklaren zelf immers niets, dus is er voorlopig alleen het alarmpistool. En dat is onvoldoende om een gerechtelijk onderzoek, met een onderzoeksrechter, te vorderen. Het alarmpistool werd wel in beslag genomen. De politie zoekt ook nog naar een derde betrokken man die met het voertuig reed.

(BF/LK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier