Verdachten roofmoord in Menen blijven ontkennen

Voor de correctionele rechtbank van Kortrijk is het proces ingeleid rond de roofmoord op Stefaan Bekaert (41) in januari 2014. De twee verdachten, een Nederlands koppel waarvan alleen de man nog in de cel zit, blijven hun aandeel in de feiten ontkennen.

De roofmoord op Stefaan Bekaert dateert van 29 januari 2014. Vrijgezel Bekaert had het koppel uit Nederland leren kennen tijdens een reisje in de Ardennen. De Nederlanders vertelden hem dat ze dakloos waren, waarop Bekaert voorstelde om het koppel, met een minderjarige zoon, even in huis te nemen. Een maand lang verbleven de drie in de rijwoning van Stefaan Bekaert in de Bruggestraat, tot het eind januari fout ging.

Bij een schermutseling op 29 januari tussen Nederlander Andreas W. (54) en Stefaan Bekaert, waarbij ze allebei een mes zouden getrokken hebben, kwam slachtoffer Bekaert om het leven. Andreas W. vluchtte met zijn minderjarige zoon naar Nederland en graaide ook de bankkaart en enkele persoonlijke spullen mee. Zijn vriendin, de 43-jarige Adriana K., zou volgens Andreas W. niet aanwezig geweest zijn in de woning tijdens de steekpartij, al denkt het parket daar anders over.

Verdachten roofmoord in Menen blijven ontkennen

Aanvankelijk werd de zaak behandeld als een onrustwekkende verdwijning. Vrienden en familie van Stefaan Bekaert hadden hem al enkele dagen niet meer gezien en sloegen alarm. Een eerste huiszoeking in de woning van het slachtoffer leverde ook niets op. Enkele dagen later, op 2 februari 2014, werd in het Kempense Ravels de kleine rode Mazda van Stefaan teruggevonden. Bovendien werd er, ook in de Kempen, geld afgehaald met de bankkaart van het slachtoffer. Op camerabeelden van de bank was te zien hoe Andreas W. geld afhaalde. De Kortrijkse onderzoeksrechter vaardigde dan ook een internationaal aanhoudingsbevel uit voor zowel Andreas W., Adriana K. als hun minderjarige zoon.

Hij kwam op mij afgelopen met een mes. Ik kon het afweren

Op 28 februari, een maand na de moord, werd het lichaam van Stefaan teruggevonden op de zolder van zijn woning. De man bleek veertien keer gestoken te zijn met een mes. Nadien werd zijn lichaam in een tapijt gewikkeld. Begin april werden de drie Nederlandse verdachten gearresteerd in het Nederlandse Arnhem. De minderjarige zoon werd kort opgesloten in een jeugdinstelling, zijn ouders werden overgeleverd aan de Belgische justitie. Beiden ontkennen tot op vandaag ook maar iets met de zaak te maken te hebben. Adriana K. beweert dat ze niet aanwezig was op het moment van de steekpartij,

Andreas W. zegt dat hij het slachtoffer slechts één keer stak. “Hij kwam op mij afgelopen met een mes. Ik kon het afweren, maar Stefaan struikelde. Vermoedelijk is het mes zo in zijn buik beland. Hij leefde nog toen ik daar met mijn zoon vertrok”, verklaarde Andreas W. vanmorgen aan de rechter. Zijn vriendin Adriana K. is ondertussen op vrije voeten en liet zich vertegenwoordigen door haar advocaat.

Op 15 november zal de zaak gepleit worden. De behandeling van de roofmoord zal mogelijk drie dagen in beslag nemen.

(LK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.