Verdachte van gewapende homejacking in Sint-Andries zit in de cel

Een 34-jarige Oost-Europeaan zit sinds dinsdag in de cel voor zijn vermeende betrokkenheid bij een mislukte homejacking. De man wordt ervan verdacht het kopstuk te zijn van een bende die in augustus een slag probeerde te slaan langs de Zeeweg in Sint-Andries.

De oprijlaan van de geviseerde villa. © MM

De groep drong de woning binnen gewapend met Kalasjnikovs maar sloeg uiteindelijk op de vlucht nadat ze werden betrapt en te horen kregen dat de hulpdiensten op weg waren. De dertiger zelf ontkent elke betrokkenheid.

De ernstige feiten deden zich afgelopen zomer voor langs de bosrijke Zeeweg in Sint-Andries. Een groep zwaar gewapende mannen probeerde op 7 augustus hun slag te slaan in een grote villa met een oprijlaan van enkele honderden meters lang. Gewapend met Kalasjnikovs drongen ze in het midden van de nacht de woning binnen. Naar alle waarschijnlijkheid was het de bedoeling van de daders om met een grote buit aan de haal te gaan, maar dat liep op een sisser uit. Ze werden betrapt, waarop de hulpdiensten werden gealarmeerd.

Verzwarende omstandigheden

De villa waar de mislukte homejacking plaatsvond, bevindt zich in het midden van een bos en is volledig afgescheiden van de rijbaan door een lange oprijlaan. Op het eerste zicht een ‘ideaal doelwit’ voor gangsters die hun slag willen slaan. Een deel van de bende slaagde in hun opzet om te vluchten. Een drietal werd kort na de feiten bij de kraag gevat en zitten sindsdien in de cel. De politie en het parket openden een onderzoek en gingen de laatste maanden met het bewijsmateriaal op zoek naar de overige bendeleden. Na lang speurwerk konden ze dinsdag U.A. (34) oppakken, de vermeende bendeleider van de homejackers. De dertiger moest vrijdag voor de eerste keer voor de raadkamer in Brugge verschijnen. De feiten die hem ten laste gelegd worden, zijn niet mals. Hij wordt ervan verdacht bij nacht met vertoon van wapens en in groep een woning te hebben binnengedrongen. Door de verzwarende omstandigheden riskeert hij, als het effectief tot een correctioneel proces komt, een strenge effectieve gevangenisstraf.

De man zelf ontkent de feiten met klem en beweert niks met de zaak te maken te hebben

De man zelf ontkent alle feiten met klem en beweert niks met de zaak te maken te hebben. U.A. beschikt nog over een blanco strafregister, maar zou wel in verscheidene andere criminele zaken genoemd worden. De Brugse raadkamer besliste vrijdag dan ook om zijn aanhouding met één maand te verlengen. De advocaat van de beklaagde wou niks kwijt over de omstandigheden en uitleg van zijn cliënt. “In het belang van het onderzoek kan ik voorlopig geen commentaar geven”, zegt meester Maxime Van Winkel. Ook het parket van Brugge wil geen verdere commentaar kwijt over de feiten.

(MM – foto MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.