Verdachte van aanslag New York vroeg om IS-vlag op te hangen in ziekenhuiskamer

Redactie KW

De verdachte van de terreuraanslag in Manhattan, Sayfullo Saipov, vroeg om een vlag van Islamitische Staat (IS) op te hangen in zijn ziekenhuiskamer. Ook zei hij een goed gevoel te hebben bij wat hij gedaan heeft, zo blijkt uit de documenten waarin hij aangeklaagd wordt voor terrorisme.

In de documenten staat beschreven wat Saipov zei aan de onderzoekers tijdens zijn verhoor in het ziekenhuis, waar hij dinsdagnamiddag werd opgenomen nadat hij door de politie in de buik werd geschoten. Saipov verklaarde dat hij besliste om op Halloween toe te slaan, omdat er dan veel mensen op straat zouden zijn. Hij hoopte tot de Brooklyn Bridge te rijden om ook daar voetgangers omver te rijden.

Op een persconferentie zei Joon H Kim, de federaal procureur van Manhattan, dat Saipov de aanval twee maanden voorbereidde en op 22 oktober al een wagen huurde om zijn route langs de westelijke zijde van Manhattan voor te bereiden. Het federaal parket van Manhattan heeft Saipov woensdag in staat van beschuldiging gesteld voor terrorisme. Er werden twee aanklachten geformuleerd: steun aan een buitenlandse terroristische organisatie en geweld en vernieling.

Woensdagavond verscheen hij voor het eerst voor een rechtbank in New York, in een rolstoel. Hij kreeg een pro-Deoadvocaat toegewezen en beantwoordde de vragen voornamelijk met ja of nee, met behulp van een Russische tolk. De hoorzitting begon om 18 uur plaatselijke tijd, en duurde volgens New York Post maar tien minuten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.