Verdachte die gsm uit raam gooit, riskeert 1 jaar cel

De beklaagde hoopte op een opschorting van straf. © Getty Images
Redactie KW

Een 21-jarige Oostendenaar heeft zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor het stelen van een nummerplaat. Bovendien vernietigde S.T. mogelijk bewijsmateriaal door zijn gsm in het politiebureau vanop de derde verdieping uit het raam te gooien. Het openbaar ministerie vorderde een jaar effectieve gevangenisstraf.

Op 23 februari 2018 werd de wegpolitie opgeroepen voor een voertuig dat in Aalter gevaarlijk geparkeerd stond op de pechstrook van de E40 richting Oostende. S.T. en een minderjarige inzittende disten een vreemd verhaal op over een bestuurder die te voet hulp was gaan halen nadat ze in panne vielen. Ondertussen was echter gebleken dat de nummerplaat op hun wagen een dag eerder in Oostende of Bredene gestolen was.

De gsm van de beklaagde werd door de politie in beslag genomen. Tijdens zijn verhoor in een Gents politiebureau kreeg T. de vraag om de code van het toestel te geven. De Oostendenaar bood aan om de code zelf in te voeren, maar maakte van dat moment gebruik om zijn gsm uit het raam te gooien. Het toestel overleefde de val van drie verdiepingen niet.

Heling

De verdediging pleitte dat de jongeman de wagen gewoon met die nummerplaten had gekocht. Volgens meester Kris Vincke kan er dus hoogstens sprake zijn van heling. Vermoedelijk had de stunt met zijn gsm dan weer te maken met drugsfeiten.

Enkele maanden later probeerde T. immers samen met twee kompanen een drugsdealer te bestelen, maar ze drongen de verkeerde woning binnen. Voor dat incident en voor drughandel kreeg hij in februari 2019 respectievelijk 200 uur werkstraf en een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. De verdediging vroeg om bij het bepalen van de strafmaat rekening te houden met dat vonnis.

De rechter doet uitspraak op 16 oktober. (belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.