Veertiger riskeert twintig maanden cel voor ‘onmenselijke handelingen’

Redactie KW

Een 40-jarige man stond dinsdag op de correctionele rechtbank van Kortrijk terecht voor slagen aan zijn twee kinderen en zijn vrouw. De man met Afrikaanse roots wordt ook vervolgd voor onmenselijke behandelingen.

Op 29 mei 2016 belde de vrouw van Y.G. de politie, omdat hij hun dochter aan het slaan was met een snoer. Toen agenten ter plaatse kwamen, merkten ze dat de man zijn dochter had bevolen zich te ontkleden en haar zo, na de slagen met de kabel, de straat wilde op sturen. Ze was te laat thuisgekomen en had geld bij zich, waarvan de vader de oorsprong wilde weten. Het antwoord dat ze de 10 euro van een vriendin kreeg, geloofde hij niet.

Uit verder onderzoek bleek dat de dochter geregeld in de klappen deelde. Ook de zoon en de echtgenote van beklaagde kregen slagen. “De feiten van mei 2016 overstijgen absoluut de zogenaamde ‘pedagogische tik'”, pleitte advocaat Jan Leysen. De man bekende ook dat hij de slagen met het snoer uitdeelde, maar nuanceerde de context. “Dergelijke hardhandige opvoeding hoort niet thuis in onze westerse cultuur. Dat begrijpt cliënt ondertussen ook zelf. Er is terug peis en vree binnen het gezin.”

Volgens de procureur vallen de feiten tegen de dochter onder de noemer onmenselijke handelingen te klasseren. Daar kon mr. Leysen zich niet in vinden. Hij vraagt daarvoor dan ook de vrijspraak. Een serieuze celstraf lijkt hem wel aangewezen, maar dan volledig aan voorwaarden gekoppeld. “De conflicten worden nu volwassener opgelost, maar gezinsbegeleiding is absoluut aangewezen.” De burgerlijke partij vraagt een provisionele schadevergoeding van één euro. Vonnis op 28 november.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.