De 45-jarige Wevelgemnaar Bart Rigole werd vorige woensdag, kort na middernacht, onwel op de Grote Markt van Kortrijk. Hij zakte er in elkaar en bleef levenloos liggen. Toevallige passanten belden de hulpdiensten, maar die konden de man niet meer helpen. Uit onderzoek blijkt nu dat er twee uur verstreek tussen het moment dat de man in elkaar zakte en het moment dat de hulpdiensten werden gebeld.

In die twee uur tijd passeerden acht mensen in de buurt van de veertiger. Geen van de acht passanten deed iets om Bart Rigole te helpen. Op basis van de camerabeelden konden al een aantal onder hen geïdentificeerd worden. Tom Janssens van het parket maakt zich sterk dat ook de anderen snel volgen. Het parket wil hen vervolgen wegens schuldig verzuim.

Al moet Tom Janssens, woordvoerder van parket West-Vlaanderen afdeling Kortrijk, wel toegeven dat hij niks kan garanderen. "We hebben nu twee mensen kunnen identificeren. Die zijn allebei verhoord geweest. We hopen van harte de anderen ook te kunnen vinden, maar dat kunnen we natuurlijk niet garanderen. We hebben geen database om op terug te vallen. We proberen die mensen dus via via te herkennen. Het is ook mogelijk dat we de hulp van het nog publiek nog inroepen."

Wat is schuldig verzuim?

Verzuim, zoals het wordt beschreven in het Strafwetboek artikel 422bis, is het nalaten iemand te helpen die in groot gevaar verkeert. Het is noodzakelijk de persoon in gevaar te helpen, zonder een gevaar voor jezelf of anderen te zijn. Voorwaarde is wel dat je je bewust moet zijn dat de andere persoon in gevaar was. Wie vervolgd wordt voor schuldig verzuim, riskeert een gevangenisstraf tot een jaar en een geldboete. Als de persoon die in gevaar verkeert minderjarig is, is zelfs een strafverzwaring mogelijk. Schuldig verzuim is ook mogelijk indien je de situatie verkeerd inschat omdat je onvoldoende moeite hebt gedaan om er een duidelijk zicht op te krijgen.

(OV)

© KDS
De 45-jarige Wevelgemnaar Bart Rigole werd vorige woensdag, kort na middernacht, onwel op de Grote Markt van Kortrijk. Hij zakte er in elkaar en bleef levenloos liggen. Toevallige passanten belden de hulpdiensten, maar die konden de man niet meer helpen. Uit onderzoek blijkt nu dat er twee uur verstreek tussen het moment dat de man in elkaar zakte en het moment dat de hulpdiensten werden gebeld. In die twee uur tijd passeerden acht mensen in de buurt van de veertiger. Geen van de acht passanten deed iets om Bart Rigole te helpen. Op basis van de camerabeelden konden al een aantal onder hen ge√Įdentificeerd worden. Tom Janssens van het parket maakt zich sterk dat ook de anderen snel volgen. Het parket wil hen vervolgen wegens schuldig verzuim.Al moet Tom Janssens, woordvoerder van parket West-Vlaanderen afdeling Kortrijk, wel toegeven dat hij niks kan garanderen. "We hebben nu twee mensen kunnen identificeren. Die zijn allebei verhoord geweest. We hopen van harte de anderen ook te kunnen vinden, maar dat kunnen we natuurlijk niet garanderen. We hebben geen database om op terug te vallen. We proberen die mensen dus via via te herkennen. Het is ook mogelijk dat we de hulp van het nog publiek nog inroepen."(OV)