Veel werk voor West-Vlaamse politiezones aan grens

© BELGA
Redactie KW

Het zijn drukke tijden voor de politiezones die zich aan de grens bevinden. Dat blijkt uit reacties van de politiezone Westkust en de politiezone Grensleie.

De lokale politie controleert op dit moment de grens in het kader van de terreurdreiging, houdt toezicht in het kader van de vluchtelingenproblematiek en ook enkele sportieve evenementen wegen op het werk van deze zones.

Door het verhoogde terreurniveau hebben beide politiezones aan de grens extra maatregelen genomen. “Zo hebben wij meteen bijstand geleverd aan de luchthaven van Wevelgem, enerzijds om de perimeter in te stellen, anderzijds voor onze controletaken in samenwerking met de federale en luchtvaartpolitie”, duidt commissaris Stefaan Vannieuwenhuyse van PZ Grensleie in Zuid-West-Vlaanderen.

Daarnaast moest Grensleie ook de grenspost bemannen. Tot donderdagochtend werden drie grensposten constant bemand waarbij voertuigen een voor een gecontroleerd werden. Op dit moment is er nog steeds toezicht en zijn er spontane controles. “En we zitten nog met de Medusa-operatie in het kader van de vluchtelingenproblematiek”, aldus Vannieuwenhuyse.

Soortgelijk verhaal in Westkust waar die controles in het kader van Medusa onverminderd doorgaan, nog zeker tot na de paasvakantie. Westkust krijgt wel bijstand van andere korpsen, zelfs van PZ Grensleie. De afrit in Adinkerke wordt bewaakt door de federale wegpolitie. “In Adinkerke aan de E40 gaat het om een mobiel dispositief, in Rekkem aan de E17 om een vast”, aldus gouverneur Carl Decaluwé. Westkust krijgt ook bijstand van Frankrijk om overgangen te bemannen wanneer het niet lukt voor de lokale politie. Donderdag werden overigens nog twee Fransen uit Le Havre onderschept met 4 kilogram heroïne uit Nederland.

Bovendien staan er straks heel wat sportieve evenementen op het programma

Daarnaast moeten de zones, naast de kerntaken, ook de nodige maatregelen nemen die gepaard gaan met terreurniveau 4, zoals in de rest van België. Het gaat onder meer om het bewaken van scholen, maar in het geval van Westkust ook om het houden van toezicht in instellingen zoals het asielcentrum in Koksijde. Bovendien staan er straks heel wat sportieve evenementen op het programma. “Zo is er zondag Gent-Wevelgem en de komende weken sturen we ook mensen naar voetbalmatchen. Je mag bijvoorbeeld niet vergeten dat er op zes ploegen in play-off 1 vier West-Vlaamse ploegen inzitten. Dat vergt de nodige inspanningen”, aldus Vannieuwenhuyse.

De zones proberen hun taken zo goed mogelijk in te vullen met de capaciteit die ze hebben. “Dat lukt mits wat verschuivingen, we zitten hier toch soms op ons tandvlees”, besluit Vannieuwenhuyse.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier