Vrachtwagendieven opgepakt na spectaculaire achtervolging tot in Rekkem

Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Zondagmorgen vroeg kwam een spectaculaire achtervolging, die startte in Moeskroen, tot een einde in de Rekkemse Vagevuurstraat. Een grote politiemacht, waaronder de helikopter, werd ingezet wat resulteerde in de aanhouding van vijf personen. “Een knap staaltje grensoverschrijdend politiewerk” klinkt het bij politiezone Grensleie.

Begonnen in Moeskroen

Het was de politiezone Moeskroen die om 5 uur de eerste noodoproep mocht ontvangen. “Enkele truckers die naar hun vrachtwagen trokken in de Rue de l’Echauffourée merkten op hoe een paar kerels, volgens eerste getuigenissen gewapend al moet dat nog bevestigd worden, de vracht van een geparkeerde tientonner probeerden te stelen. Ze waren alles aan het overladen in een witte bestelwagen en hadden ook een grijze Peugeot als vluchtwagen ter beschikking” klinkt het bij commissaris Dellanoye van de politiezone Moeskroen.

“Bij onze aankomst namen alle verdachten de vlucht. De bestelwagen stoof weg in de richting van Frankrijk, de grijze Peugeot met 3 mensen aan boord trok aan een rotvaart richting Rekkem. Meteen werden de aanpalende politiezones en de Franse politie gealarmeerd.”

In Frankrijk konden beide inzittenden van de bestelwagen worden onderschept maar de vlucht van de peugeot kwam niet meteen tot stilstand. “Toen we het bericht van onze collega’s kregen hebben we meteen alle beschikbare eenheden ter plaatse gezonden” verklaart commissaris Vannieuwenhuyse van PZ Grensleie.

“De Peugeot werd op de voet gevolgd door de politie van Moeskroen, waardoor we precies wisten waar we heen moesten trekken. In Rekkem, ter hoogte van het kruispunt met de Vagevuurstraat, de Neuvillestraat en de Vaandelstraat liep het fout. De Peugeot probeerde de Vaandelstraat in te rijden maar de chauffeur moet klaarblijkelijk zijn bocht volledig verkeerd hebben ingeschat, waardoor hij met zijn voorwielen tegen de borduur reed. Daardoor werden de wielen niet alleen onklaar gemaakt, ook de airbags traden in werking. De inzittenden kozen er dan voor om te voet verder te vluchten, 1 van hen kon meteen bij de lurven worden gevat.”

Niet in school verschanst

Even werd gevreesd dat de 2 vluchters zich in de nabijgelegen school hadden verschanst, een onterechte vrees zo bleek later. “We hebben meteen bijstand gevraagd van de politiehelikopter” verklaart de commissaris, waardoor we de 2 kerels al snel hebben kunnen vinden in de tuin van een woning in de buurt.

Als kers op de taart merkte de terugkerende ploeg van de politie van Moeskroen een voertuig met daarin 2 mensen die zich vreemd gedroegen. Ze volgden hun buikgevoel en gingen over tot controle, met resultaat. Beide mannen werden door de voortvluchtige dieven opgebeld om hen in Rekkem te komen halen. Dankzij een goede coördinatie tussen alle zones en de Federale Politie zijn we er dan ook in geslaagd 5 criminelen in de boeien te slaan!”

Geen gijzeling

Het incident circuleerde hevig op sociale media en verschillende mensen maakten zelfs meldingen van geweerschoten en een gijzeling. “Klopt helemaal niet” reageert de commissaris meteen. “Niet 1 keer is er geschoten geweest, noch door de Belgische noch door de Franse politie. Ook van een gijzeling is er helemaal geen sprake. Het moet hier gaan om een facebookversie, voorzien van een flinke dosis peper en zout.”

Ook de politiezone Moeskroen ontkent met klem dat er gebruik is gemaakt geweest van vuurwapens door de politiediensten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier