Veearts Landuyt ontkent gesjoemel met paardenmedicijnen

Veearts José Landuyt uit Oostrozebeke blijft ontkennen dat hij op een illegale manier medicijnen en doping toediende aan paarden


Volgens de openbare aanklager had de dierenarts de paarden waarvan sprake in het dossier niet laten uitsluiten uit de voedselketen. Er werden medicijnen toegediend die daarom niet mochten worden toegediend, ook niet via het zogenaamde cascadesysteem.

Bij dat systeem kunnen in uitzonderlijke omstandigheden verboden geneesmiddelen worden gebruikt. Een voorwaarde is dat de paarden ondraaglijk lijden.

Geen voordeel

De bal ging aan het rollen na een huiszoeking tijdens Waregem Koerse. De speurders stelden vast dat de veearts verboden middelen toediende aan de racepaarden om hun prestaties te verbeteren.

De veearts kreeg in eerste aanleg een celstraf van 15 maanden en 6.000 euro boete. Hij ging in beroep om de vrijspraak te vragen. “Hij had geldelijk geen gewin. Hij heeft er geen voordeel uit gehaald”, pleitte zijn advocaat.

Bovendien kondigde de nu 66-jarige Landuyt aan dat hij ten laatste midden 2021 stopt als veearts. Het deed de procureur-generaal enkel glimlachen. “Het is niet de eerste keer dat meneer hier staat, maar als ik hoor dat hij zijn beroepsbezigheden gaat stoppen, is het hopelijk wel de laatste keer.”

Hij vorderde de bevestiging van de 15 maanden cel. Landuyt was in 2003 de spil in het grote dopingschandaal met onder anderen Johan Museeuw en Mario De Clercq waarbij ‘wespen’ en ‘gesneden broden’ codetaal was voor doping voor de renners. Uitspraak op 13 januari. (OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.