Vechtende foorkramer gaat vrijuit na procedurefout

Een 23-jarige foorreiziger uit Tessenderlo is door de strafrechter in Kortrijk door een procedurefout vrijgesproken voor betrokkenheid bij een vechtpartij op 10 april 2015 in de Kortrijkse uitgaansbuurt. Volgens de rechter werd hij enkel als getuige en niet als verdachte verhoord. Het was enkel in dat verhoor dat hij toegaf het slachtoffer ten val te hebben gebracht. Drie andere foorreizigers kregen wél voorwaardelijke celstraffen.


Nadat op de Kortrijkse Paasfoor de laatste kramen hun deuren dicht hadden gedaan, zakten ook foorkramers Kjell B. (23) uit Tessenderlo, August V. (21) uit Leuven, Yoram V.A. (20) uit Brussel en Geoffrey S. (34) uit Gent nog even naar ’t straatje’ af om een pint te pakken. In café Stradivarius kregen ze het aan de stok met een andere stamgast over een gestolen iPhone.

Het kwam tot een schermutseling en de vermeende gsm-dief vluchtte weg. Het groepje foorreizigers liet het daar niet bij en achtervolgde de man. Kjell B. slaagde er in de vluchter in te halen en hem tegen de grond te tackelen. De drie anderen gaven hem rake klappen en schoppen. “Zelfs toen het slachtoffer zijn gezicht probeerde te beschermen, trokken ze zijn handen weg en werd hij geslagen”, zag de procureur op de camerabeelden. “Daarna sleepten ze hem achter een geparkeerde auto en lieten hem voor dood achter.”

Enkel Kjell B. kwam zich voor de rechter verantwoorden. Hij gaf tijdens zijn verhoor bij de politie toe dat hij het vluchtende slachtoffer voetje lichtte. Maar dat gebeurde tijdens een Salduzverhoor als getuige en niet als verdachte. Een procedurefout dus, waardoor de rechter met dat verhoor geen rekening kon houden. Het verhoor was het enige bewijsmateriaal tegen de jongeman waardoor hij dus vrijuit gaat. De drie anderen kregen wél voorwaardelijke celstraffen van twee tot vier maanden. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.