Vangkooien, wapens, netten in beslag genomen na huiszoekingen voor stroperij

De drie stropers hadden onder meer een verzameling vangkooien en -netten in hun bezit. © BB
Redactie KW

Bij huiszoekingen in Houthulst, Westrozebeke en Langemark zijn in een onderzoek naar stroperij verscheidene vangkooien, -netten, verboden wapens en illegaal gevangen vinken in beslag genomen. Drie mannen, een soort illegaal jachtclubje, worden verdacht van illegale vogelvangst.

De natuurinspectie van Agentschap Natuur en Bos voerde al maanden onderzoek na vermoedens over stroperij en ging maandag over tot simultane acties in de woonsten van de drie mannen. Dat gebeurde met bijstand van de politie. Volgens commissaris Geert Provoost van de politiezone Polder werden onder meer illegale jachtgeweren en bij wet verboden dempers teruggevonden. De drie stropers hadden tevens een verzameling vangkooien en -netten in hun bezit. Daarmee vingen ze onder meer vinken, want bij de huiszoekingen werden immers tientallen niet-geringde vinken in beslag genomen.

Bij huiszoekingen werden tientallen niet-geringde vinken in beslag genomen.
Bij huiszoekingen werden tientallen niet-geringde vinken in beslag genomen.© BB

Om illegale vangst tegen te gaan, moeten vinken namelijk bij wet geregistreerd en geringd zijn. Maar dat deden de drie dan weer zelf, om de vogels dan aan het circuit van vinkenzetters te verkopen. De inspecteurs van Agentschap Natuur en Bos namen ook allerhande tangen en attributen in beslag. De drie riskeren een administratieve boete voor de inbreuken op de milieuwetgeving en een strafrechtelijke vervolging voor de illegale wapens.

(BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier