Vandalen vernielen herdenkingsplek voor oud-strijders en oorlogsslachtoffers

De schade aan de herdenkinsgplek is aanzienlijk. Enkele leden van W.A.R. kwamen zaterdagochtend zoveel mogelijk herstellen. © OV
Olaf Verhaeghe

In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben onbekenden de herdenkingsplek voor oud-strijders en burgerslachtoffers van beide Wereldoorlogen op de begraafplaats in Marke vernield. Tom Levecque, voorzitter van War Association to Remember uit Marke, was zaterdagochtend erg aangedaan toen hij de schade zag. “Dit is zielig, écht zielig”, klonk het.

Elk jaar richt War Association to Remember, een vereniging uit Marke die zich al jaren inzet voor de herdenking van oud-strijders uit de Kortrijkse deelgemeente en de oorlogsslachtoffers die vielen bij de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, een herdenkingsplek in op de begraafplaats van Marke. “We bouwen dit op in aanloop naar de Allerheiligen-periode en de 11-novembervieringen”, duidt W.A.R.-voorzitter Tom Levecque. “Het is een eerbetoon aan onze stadsgenoten die gestreden hebben voor het vaderland of in een van beide Wereldoorlogen om het leven zijn gekomen.”

Respectloos

Maar afgelopen nacht kreeg de Markse begraafplaats bezoek van ongewenste gasten. De vandalen beschadigden bloemen, vernielden vlaggenmasten en braken de herdenkingspanelen waarop honderden namen van burgerslachtoffers zouden komen, in stukken. “Gisteren, vrijdag 1 november, was het hier een drukte van jewelste en zelf ben ik hier gisterenavond nog gepasseerd. Toen ik zaterdagochtend terugkeerde, zag ik het meteen”, aldus Tom.

De vlaggenmasten werden botweg omvergegooid.
De vlaggenmasten werden botweg omvergegooid.© OV

Dit kan onmogelijk door de wind zijn gebeurd. De vlaggenmasten, die met gewichten tot 15 kilogram waren vastgemaakt, lagen omver, de elektriciteitskabels van de verlichte obelisk met namen van 448 oud-strijders uit onze gemeente waren uitgetrokken en de bloemen werden overal in het rond gegooid. Dit is zielig, écht zielig. Dit vandalisme is zo respectloos, ik heb er geen andere woorden voor.”

KW Kortrijk – Menenhttps://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/https://www.facebook.comFacebook1280

In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben onbekenden de herdenkingsplek voor oud-strijders en burgerslachtoffers van beide Wereldoorlogen op de begraafplaats in Marke vernield. Tom Levecque, voorzitter van War Association to Remember uit Marke, was zaterdagochtend erg aangedaan toen hij de schade zag. "Dit is zielig, écht zielig", klonk het. Lees er alles over: https://kw.be/nieuws/criminaliteit/vandalen-vernielen-herdenkingsplek-voor-oud-strijders-en-oorlogsslachtoffers/article-normal-400749.html

Geplaatst door KW Kortrijk – Menen op Zaterdag 2 november 2019

video1.0https://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/videos/265397124377039/500

Op ziel getrapt

Ook gemeenteraadslid Nicolas Beugnies en enkele andere leden van W.A.R. kwamen zaterdagochtend de schade opmeten en de vernielingen zo goed mogelijk opruimen en herstellen. “Gelukkig zijn de graven niet beschadigd, al zijn er ook wel enkele andere bloemstukken weggenomen of verplaatst”, aldus Tom nog. “Wij hebben aangifte gedaan bij de politie, maar de kans dat we vinden wie dit deed, acht ik niet bijster groot. De herdenking gaat zeker door, we laten ons hierdoor niet uit ons lood slaan, maar het voelt toch echt niet goed. Wie dit op zijn geweten heeft, heeft op heel wat mensen hun ziel getrapt. Je raakt hier niet alleen ons mee, maar ook zij die in de oorlog familieleden verloren.”

Enkele leden van W.A.R. en gemeenteraadslid Nicolas Beugnies kwamen zaterdagochtend zoveel mogelijk herstellen.
Enkele leden van W.A.R. en gemeenteraadslid Nicolas Beugnies kwamen zaterdagochtend zoveel mogelijk herstellen.© OV

De begraafplaats van Marke wordt ‘s nachts niet afgesloten en camerabewaking is er niet. W.A.R. overweegt nu om met een eigen camerasysteem een oogje in het zeil te houden.

De vlaggenmasten werden omvergetrokken.
De vlaggenmasten werden omvergetrokken.© OV

De vlaggenmasten werden omgegooid, de panelen met namen van burgerslachtoffers vernield.
De vlaggenmasten werden omgegooid, de panelen met namen van burgerslachtoffers vernield.© OV

De panelen waarop namen van burgerslachtoffers komen, werden vernield en zijn onbruikbaar.
De panelen waarop namen van burgerslachtoffers komen, werden vernield en zijn onbruikbaar.© OV

Overal werden ook bloemen in het rond gegooid.
Overal werden ook bloemen in het rond gegooid.© OV

W.A.R. heeft klacht ingediend bij de politie.
W.A.R. heeft klacht ingediend bij de politie.© OV

En zelfs de elektriciteitskabels van de verlichte obelisk werden uitgetrokken.
En zelfs de elektriciteitskabels van de verlichte obelisk werden uitgetrokken.© OV

Enkele leden van W.A.R. kwamen zaterdagochtend vroeg de schade opmeten.
Enkele leden van W.A.R. kwamen zaterdagochtend vroeg de schade opmeten.© OV

De bloemen die de herdenkingsplek sierden, werden overal in het rond gegooid.
De bloemen die de herdenkingsplek sierden, werden overal in het rond gegooid.© OV

Enkele leden van W.A.R. kwamen zaterdagochtend zoveel mogelijk herstellen.
Enkele leden van W.A.R. kwamen zaterdagochtend zoveel mogelijk herstellen.© OV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier