Vandalen vernielen gemeentelijke bloemensculpturen

De bloemensculptuur op de bol werd volledig uitgetrokken. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Afgelopen weekend kreeg Komen-Waasten te kampen met enkele gevallen van vandalisme. De daders, die voorlopig nog onbekend zijn, gingen erg driest tekeer op de verschillende bloemensculpturen die de gemeente opfleuren. “Vijf maanden werk in slechts enkele seconden naar de vaantjes! Hier zijn geen woorden voor”, fulmineert projectverantwoordelijke Dominique Leplat.

De sculpturen maakten deel uit van een grote campagne die Komen-Waasten en alle deelgemeenten moesten gaan opwaarderen. “Ze stonden op cruciale punten opgesteld, zodat wie de gemeente binnenreed ze meteen te zien kreeg. Leuk, aangenaam, uitnodigend en nu meteen ook vernield.”

Eigen werk

Dominique Leplat zag maandenlang toe op de verwezenlijking van de sculpturen en reageert dan ook erg emotioneel. “Het waren meer dan alleen maar bloemensculpturen, het was een toonbeeld van hoe we hier in Komen-Waasten over enorm veel potentieel en talent beschikken.”

“We tekenden alles zelf uit, kweekten ook onze eigen bloemen en installeerden alles op verschillende plaatsen. Blijkbaar moeten enkelingen ons werk niet echt hebben gesmaakt en gingen ze de beelden te lijf.”

Meest schade op Sint-Annaplaats

De vandalenstreek werd door de mensen van de technische dienst ontdekt en vooral het centrale stuk op de Sint-Annaplaats moest het ontgelden. “Aan een kant werden alle bloemen er gewoon uitgerukt en kapot getrappeld”, sluit Dominique af.

“Geen idee wat die mensen heeft bezield maar de schade is aanzienlijk. De politie is meteen met een onderzoek gestart en we hopen dan ook dat ze aan de hand van de camera’s op de markt de dader of daders kunnen identificeren. Ondertussen zullen we alles op alles zetten om de schade te herstellen, al zal het nooit meer zo mooi worden als het origineel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier