Vandalen steken papier en karton in brand voor woning in Lauwe

Davina is blij dat de schade beperkt is gebleven. © CLL
Redactie KW

Het begon waarschijnlijk als een banale vandalenstreek, maar bijna waren de gevolgen niet te overzien. Onbekenden staken het gerecycleerde papier en karton in brand aan de woning van Davina Bekaert.

Het leek een donderdagavond als een ander voor Davina, die in het dagelijkse leven actief is als markthandelaarster. “Rond 22.45 uur besloten mijn echtgenoot en ikzelf te gaan slapen om zo goed uitgerust aan de laatste weekdag te kunnen beginnen.” Het duurde echter niet lang vooraleer de nachtrust werd verstoord in de Dronckaertstraat. “We wilden ons nestelen in bed maar we hoorden lawaai voor onze deur. Ik dacht eerst dat het ging om jonge kerels die thuiskwamen van een avond stappen en nogal luidruchtig waren. We zijn allemaal jong geweest, dus ik besteedde er dan ook geen aandacht aan. Het lawaai bleef echter aanhouden en ik hoorde ook iets wat leek op het geluid van een soort blaaspomp. Het is dan dat ik me zorgen ben beginnen maken”.

Als markthandelaarster is Davina afhankelijk van haar marktwagen, haar mobiele winkel. “Normaal staat de vrachtwagen hier nooit, maar overnacht hij in onze opslagplaats. Vanwege praktische redenen besloot ik om hem deze nacht hier in de garage te parkeren. De schrik sloeg me om het hart, misschien was iemand bezig met het stelen van mijn broodwinning?”

Vanop de eerste verdieping controleerden Davina en haar echtgenoot de garage, maar die bleek helemaal in orde. “We hoorden het geluid beter en beter en konden nu ook bepalen dat het van aan de voorkant van de woning afkomstig was”, gaat Davina verder. “Toen we de rolluiken omhoog trokken, zagen we een witte auto vertrekken. We besloten om naar beneden te gaan en te gaan kijken wat er gaande was en toen is het snel gegaan”.

De sporen van de brandstichting zijn nog zichtbaar.
De sporen van de brandstichting zijn nog zichtbaar.© CLL

Terwijl Davina naar beneden snelt, beseft ze nog niet dat iemand het gerecycleerde papier en karton aan haar voordeur in brand had gestoken. “Toen we de voordeur opentrokken, was de brandgeur niet te missen. De witte wagen die we zagen vertrekken reed opnieuw voorbij, een Duitse klassewagen. Toen zagen we de vlammen aan de muur. Op zo’n moment schrik je natuurlijk, maar een andere wagen stopte en een jonge kerel snelde ter hulp met zijn brandblusser. Ondertussen hadden ook mensen in de straat de brandweer gebeld en toen die ter plaatse kwamen was de vuurhaard meteen onder controle”.

Een eenvoudige vandalenstreek of is er meer aan de hand? “Iedereen in de straat had zijn papier en karton buiten gezet voor de maandelijkse ophaling maar alleen dat van ons werd in brand gestoken. Waarom? Wij hebben geen problemen met de mensen, waarom zou men ons dan zoiets aandoen? We mogen van geluk spreken dat we het hebben opgemerkt en ook de tussenkomst van de jonge kerel met zijn brandblusser heeft een sleutelrol gespeeld. Ik mag er niet aan denken wat er zou zijn gebeurd mochten we het niet gehoord hebben.” Davina deed aangifte van het voorval bij de politie en hoopt dat mensen in de buurt misschien iets gezien hebben. Wie denkt over informatie te beschikken kan dit melden nabij de politiezone Grensleie.

(CLL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier