Vandalen slaan spijkers in maisplanten: “Nog nooit meegemaakt”

Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

De landbouwersfamilie D’Haene uit de Schewegestraat in Wingene is het slachtoffer geworden van een opmerkelijke vorm van vandalisme. Maandagochtend merkten loonwerkers dat er nagels in de maisplanten waren aangebracht. “Wie doet nu zoiets? Dit getuigt van weinig respect voor de landbouwers en de loonwerkers”, aldus landbouwerszoon Ruben.

Zondagavond hadden loonwerkers al het buitenste gedeelte van een partij mais van de familie D’Haene verhakseld, maandagochtend zetten de loonwerkers omstreeks 5.30 uur hun werk verder.

Detectiesysteem

“Al heel vroeg maandagochtend kregen we de melding dat er tijdens de hakselwerken spijkers werden teruggevonden. Gelukkig zorgt een detectiesysteem ervoor dat de hakselaar stilvalt”, aldus landbouwerszoon Ruben.

Met de hulp van vader Marc en zoon Ruben lukte het uiteindelijk toch de partij van drie hectare mais in vier uur af te werken. “In normale omstandigheden doen we daar anderhalf uur over. Nu moesten we telkens stoppen wanneer er een spijker werd teruggevonden.”

Moedwillige sabotage

Uiteindelijk werden er een dertigtal spijkers in de maïsplanten geslagen. “Moedwillige sabotage, maar wie doet nu zoiets? Een concurrent van ons, een concurrent van de loonwerkers? Het is ongetwijfeld iemand die weet dat spijkers voor ernstige vertraging zorgen bij dergelijke werken.”

“Voor ons is dit misschien nog niet zo erg, maar de loonwerker heeft enorme vertraging opgelopen in zijn planning. Zowel wij, die reeds dertig jaar actief zijn binnen de landbouw, als de ervaren loonwerker hebben zoiets nog nooit meegemaakt.”

Ruben plaatste over de sabotage maandagochtend berichten op sociale media. Het bericht op Facebook werd massaal gedeeld. “Ik stuurde ook een berichtje naar landbouwminister Hilde Crevits (CD&V). “Dit kan echt niet, dit voorval getuigt van heel weinig respect voor de landbouwers en de loonwerkers.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier