Vandalen duwen beeld van Serge Berten van sokkel

Marijke Verfaillie, Stefaan en Rhune Berten, en Marc Codron van het Serge Bertencomité kwamen de schade aan de gedenksteen opmeten. © CB
Redactie KW

Verontwaardiging is het gevoel dat overheerst bij de dagelijkse passanten in het Serge Bertenpark. De gedenksteen in het park, opgericht voor de verdwenen Menense scheutist Serge Berten, werd in de nacht van vrijdag op zaterdag het slachtoffer van vandalisme.

Het beeld werd van zijn betonnen sokkel geduwd en lag zaterdagochtend languit in twee stukken in het gras. De politie kwam ter plaatse om een een proces-verbaal op te maken. Leden van de technische dienst van de stad zetten de twee uiteengevallen stukken van de zuil overeind, in afwachting van een definitief herstel. De steen werd eerder al eens omvergeduwd, amper een week na de inhuldiging in 2012.

Het nieuws over de vandalenstreek zorgt voor verslagenheid en ongeloof bij het Serge Bertencomité. “Hebben jongeren, die zich verveelden, hier iets mee te maken? Of is dit copycat-gedrag naar aanleiding van de recente beeldenstorm op de standbeelden van Leopold II?” Stefaan, de broer van Serge Berten heeft er alvast het raden naar.

“Een zinnige reden voor deze daad kan ik niet bedenken”, zegt hij. “Serge heeft totaal niets te maken met racisme of ongelijkheid. Integendeel, hij staat net symbool voor gelijkheid voor iedereen, zonder onderscheid van kleur. Hij kwam op voor de armen en de onderdrukten in Guatemala.”

“Dit beeld houdt de herinnering aan Serge en zijn gedachtengoed levendig. Aan de ingangen van het park staan informatieborden over zijn leven en zijn werk, dus weet iedereen ook waarvoor dit beeld staat.”

(CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier