Vandaal door sociale media snel geïdentificeerd en opgepakt: “Wat bezielde die kerel?”

De vandaal kraste met een groot mes op de bestelwagen. © gf
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

De kracht van sociale media was zondag duidelijk in Lauwe. Een gewapende vandaal werd er in slechts enkele minuten geïdentificeerd en opgepakt door de politiediensten.

Het was Valerie Vlaeminck, de zaakvoerster van GlassTechnics, die de zoektocht startte. “Toen we merkten dat onze bestelwagen van voor naar achter was bekrast, bekeken we onmiddellijk de videobeelden van onze bewakingscamera”, laat ze weten. “Tot onze grote verbazing bleek dat een onbekende kerel nog geen 10 minuten voordien doodleuk ons voertuig had beschadigd. Ik belde meteen de politie en daar kreeg ik te horen dat ik een afspraak moest maken om klacht in te dienen. Natuurlijk wilde ik absoluut weten wie die kerel was, want een klacht tegen een onbekende loopt meestal met een sisser af.”

Meer auto’s beschadigd

Valerie nam daarom de gok om de videobeelden online te gooien. “In geen tijd kreeg ik van verschillende mensen zijn naam en adres doorgestuurd”, klinkt het met enige irritatie in de stem. “Het gaat om een kerel die hier in Lauwe woont en die ondertussen blijkbaar ook twee andere voertuigen in onze straat en een pick-up in de Spoorwegstraat had beschadigd. Meer nog, toen we de beelden opnieuw bekeken, zagen we dat hij de beschadigingen aanbracht met een joekel van een mes, duidelijk te zien op de video. We belden opnieuw met de politie want zo’n kerel dicht bij een speelplein, dat is geen goed nieuws. Voor de ordediensten was dat het startschot dat ze nodig hadden, want in geen tijd hadden ze hem bij de lurven gevat.”

Grote rekening

De schade is aanzienlijk en hoewel de dader is geïdentificeerd, vreest Valerie ervoor dat ze van enige schadevergoeding enkel zal kunnen dromen. “De volledige zijkant van de bestelwagen moet worden herspoten en ook de belettering moet worden vervangen”, zucht ze. “Dat zijn herstellingen waarvan de kosten al snel oplopen en als je dan nog eens de schade aan de andere wagens bekijkt, weet je dat de rekening indrukwekkend zal zijn. Helaas vernam ik ook al dat de dader een soort van randfiguur is die helemaal niks heeft. Het is dan ook nog maar de vraag of hij ons zal kunnen terugbetalen. Over het waarom van dit alles tasten we ook in het duister. We kennen die kerel niet, hebben hem nog nooit gezien en hebben er ook nooit voor gewerkt. Waarom hij het dan precies op onze bestelwagen had gemunt? Wat bezielde die kerel? Ook op die vraag blijven we het antwoord schuldig.”

Bekende bij politie

Commissaris Vannieuwenhuyse, woordvoerder voor de politiezone Grensleie, bevestigt het voorval. “Dankzij de camerabeelden hadden we geen enkel probleem om de verdachte te identificeren”, klinkt het. “Het gaat om een persoon die door onze diensten reeds bekend is en de beelden vormen natuurlijk een belangrijk onderdeel in het onderzoek. De verdachte zal worden uitgenodigd voor verhoor. Daar zullen de beelden en de klachten die werden ingediend, worden vergeleken met zijn verklaring. De zaak is nu in handen van het parket dat verder zal beslissen over het verloop van het onderzoek”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier